LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI ŽIVOT

Ljetni ispitni rokovi – druženje s prijateljima kao antistres terapija

Početkom ljeta svakodnevicu studenata obilježava izazovno i stresno razdoblje polaganja ispitnih rokova. Umjesto odlaska na plažu i koncerte, mnogi ostaju u svojim domovima ili pak borave u knjižnicama. No neki u istom periodu uspiju održavati društveni život i naći slobodno vrijeme za druge aktivnosti osim učenja.

Početkom ljeta svakodnevicu studenata obilježava izazovno i stresno razdoblje polaganja ispitnih rokova. Umjesto odlaska na plažu i koncerte, mnogi ostaju u svojim domovima ili pak borave u knjižnicama. No neki u istom periodu uspiju održavati društveni život i naći slobodno vrijeme za druge aktivnosti osim učenja.

Početak ljeta i vrućih i sunčanih dana ove je lipanjske i srpanjske ispitne rokove dodatno otežao, a da ne spominjemo neizvjesnost njihova polaganja uslijed epidemiološke situacije. Tjedan dana prije početka ljetnih ispitnih rokova donesena je odluka Ministarstva o polaganju u kontaktnom obliku – uživo na fakultetima što se ne poklapa uvjetima održavanja nastave, a predstavilo je problem onim studentima koji zbog nastave na daljinu nisu ni smješteni u gradovima u kojima studiraju.

I dok su se neki profesori odlučili za polaganje ispita uživo, drugi su se ipak odlučili na dosadašnju praksu polaganja online pa su studenti ostali još zbunjeniji i u još kompliciranijoj situaciji. Problemi dolaze sa svakim ispitnim rokovima, a kako iz perspektive studenata oni izgledaju te što drugima poručuju u najtežim danima studiranja donosimo u nastavku.

Iako postoji generalno prihvaćeno mišljenje o ispitnim rokovima kao najstresnijem razdoblju svakog studenta, ono je u isto vrijeme razdoblje stvaranja lijepih sjećanja sa svojim prijateljima i obaranja rekorda u gledanju epizoda serija tijekom jedne noći. Učenje nekoliko sati u komadu zahtijeva pauzu, odlazak u menzu ili na kavu s prijateljima što je odlična prilika za zajedničko ponavljanje gradiva ili odmor i prilika za planiranje ostatka ljeta.

Filip, student Multimedije i oblikovanja i primjene Sveučilišta Sjever u Varaždinu, navodi da nije jednostavno stalno putovati na ispite jer trenutno ne živi u gradu studija, no kada se usporedi s drugim kolegicama i kolegama, svjestan je da živi relativno blizu pa mu i odlazak na fakultet zapravo i nije toliki problem kao drugima. Navodi kako mu je ovo iznimno težak period, ali bavi se svojim hobijima, radi, pod pauzom od učenja si pusti neku seriju i većinu vremena provede s društvom.

Kao i Filip, Paula, studentica građevine TVZ-a svoje slobodno vrijeme, kada ne uči, provodi na YouTubeu:

– Pustim si kratke kriminalističke videozapise i priprema svoj radni stol jer znam da me čekaju sati rješavanja matematike – govori nam i nadodaje da kave s prijateljima i zajedničko učenje ovaj period učine zapravo zabavnim te ga se rado prisjeća.

Da studenti ispitne rokove provode na razne načine, najbolje pokazuje iskustvo koje je s nama podijelila i jedna brucošica:

– Učim na krevetu jer mi je ostatak sobe u kreativnom neredu. Pripremim si laptop, skripte, literaturu i dok mi skroz ne padne koncentracije. Onda se nađem s prijateljima na kavi, uzimam skripte sa sobom, naravno, možda pogledamo neki film, otiđemo u šetnju… Samo da mi slegne i da mogu nastavit dalje. Ne mogu cijeli dan biti za knjigom. Ovako na neki način i uživam u rokovima. Druženje s prijateljima je antistres terapija.

Ispitni su rokovi mnogim studentima najteže i najvažnije razdoblje, što stvara veliki pritisak i izaziva stres među mladima. No, ako si uzmemo pauze od učenja i odemo na kavu s prijateljima, uvelike ćemo si pomoći u situaciji u kojoj je većina zaokupljena prolaskom na ispitu ili je pod stresom jer uz učenje moraju odrađivati i studentski posao ili se bave nekim drugim obavezama uz fakultet. 

FOTO: PIXABAY