LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jugonostalgija

FOTO: Napušteni jugoslavenski spomenici i njihove priče

Iako ste dosada imali priliku po internetu vidjeti fotogalerije ovih napuštenih spomenika, donosimo vam i priču iza svake građevine!

Iako ste dosada imali priliku po internetu vidjeti fotogalerije ovih napuštenih spomenika, donosimo vam i priču iza svake građevine!

Tijekom 1960-ih i 70-ih godina, izgrađeno je na tisuće spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Monumentalne su skulpture građene kao apstraktna plastika, danas su ti spomenici, kao i njihova simbolika, zanemareni i neželjeni. 

Belgijski fotograf Jan Kempenaers doputovao je na Balkan i fotografirao ove napuštene spomenike te ih objavio u jednostavno nazvanoj knjizi "Spomenik". Fotograf istražuje ljepotu i misterij izoliranih spomenika te mogu li oni funkcionirati kao skuplture.

Na naslovnoj slici prikazane su Košute, poznato partizansko uporište u splitskom zaleđu, gdje je 1961. godine postavljen spomenik poginulim borcima Splitskog partizanskog odreda.

Rad je kipara Vuke Bombardellija, visok 17 metara u obliku trokrilnog obeliska. U kolovozu 1992. godine pod spomenik je postavljena velika količina eksploziva, nakon čega je dodatno ukrašen ustaškim znakovima.

Podgarić u Moslavini - Spomenik revolucije naroda Moslavine

Tijekom Narodnooslobodilačkog pokreta, Moslavačka je gora bila partizanska i ustanička baza Moslavine i šireg područja, sve do Zagreba. Podgarić je s vremenom postao centar ustanka, u njemu je boravilo Povjerenstvo Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za sjevernu Hrvatsku.

Monumentalan spomenik rad je kipara Dušana Džamonje, visok 10 i širok 20 metara. Primjer je apstraktne plastike, predstavlja krila slobode i pobjede. Preko kvadratne baze tijelo spomenika spojeno je s tlom što simbolizira penetraciju u prostor, odnosno crpljenje energije iz Zemlje. Amblem je sastavljen od komada svjetlog aluminija i simbolizira život, što objedinjuje spomenik kao simbol pobjede života nad smrću.
 

Podgarić
 
Podgarić; FOTO: Jan Kempenaers
 
 

Kosmaj u Srbiji - Spomenik borcima Kosmajskog partizanskog odreda 
Kosmaj je planina u Srbiji, u blizini Sopota.  U Drugom svjetskom ratu na području Kosmaja djelovao je Kosmajsko-posavski partizanski odred, a palim borcima iz tog odreda na vrhu planine podignut je spomenik.
 

Kosmaj
 
Kosmaj; FOTO: Jan Kempenaers
 
 

Tjentište, istočna Bosna, nedaleko od Foče - Spomenik palim partizanima 

Na Tjentištu se nalazi spomenik i kosturnica palih partizanskih boraca u bitci na Sutjesci. Bitka je trajala od 15. svibnja do 16. lipnja 1943. godine To je bio zajednički napad Sila osovine na jugoslavenske partizanske jedinice u blizini Sutjeske, u jugoistočnoj Bosni. Odbijanje te ofenzive bila je prekretnica za Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu. Spomenik je dio kompleksa Doline Heroja, za vrijeme bivše Jugoslavije Dolinu je godišnje posjećivalo gotovo milijun ljudi.
 

Tjentište
 
Tjentište; FOTO: Jan Kempenaers


Niš, park Bubanj - Spomenik u sjećanje streljanim građanima Niša i južne Srbije u Drugom svjetskom ratu

Spomen park Bubanj autentično je mjesto masovnog fašističkog terora, stavljen pod zaštitu države u svibnju 1973. godine  Dok je u travnja 1979. godine, odlukom Skupštine Srbije, spomen park Bubanj proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Stratište je 1950. prvobitno obilježeno spomen-piramidom, a novi monumentalni spomenik, "Tri pesnice" rad je hrvatskog kipara Ivana Sabolića.

Otkriven je 14. listopada 1963. godine  Cijeli kompleks parka uređen je memorijalnom stazom koja je duga oko pola kilometra. Tri betonska obeliksa simboliziraju uzdignute ruke stisnutih šaka. Svaka od tri šake različite je veličine i predstavlja mušku, žensku i dječju ruku koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane čitave obitelji.

Niš
 
Niš; FOTO: Jan Kempenaers
 

Kadinjača - Memorijalni kompleks

Memorijalni kompleks na Kadinjači, kod Užica u Srbiji, svjedoči o jeseni 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona Užičkog NOP pružili žestok otpor nadmoćnijem njemačkom neprijatelju koji je u tom periodu nosio ofenzivu na oslobođenu "Užičku republiku". Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u bitci na Kadinjači 29. studenog 1941. godine

Heroizam tih junaka ostao je zapamćen. Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku cjelinu koju čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine  Čitav memorijalni kompleks svečano je otvorio predsjednik Republike Josip Broz Tito, 23. rujna 1979. godine

Kadinjača
 
Kadinjača; FOTO: Jan Kempenaers
 
 

Petrova Gora - Toranj na Magarčevcu
U Karlovačkoj županiji, na Petrovoj Gori, nalazi se napušteni komunikacijski toranj na Magarčevcu. Podignut je na mjestu gdje se 1941. godine dogodio Partizanski ustanak, a posvećen je žrtvama Drugog svjetskog rata.

Petrova Gora
 
Petrova Gora; FOTO: Jan Kempenaers
 

Kozara - Spomenik Narodnoosobodilačke borbe

Nacionalni park Kozara nalazi se na području unutrašnjih Dinarida u Bosni i Hercegovini. To područje bilo je jedno od najsnažnijih žarišta Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije. U znak sjećanja na poginule borce u središnjem dijelu Nacionalnog parka, Mrakovici, podignut je Memorijalni kompleks 1972. godine, koji čine spomenik, Memorijalni zid i Muzej. Spomenik je visok 33 metra i predstavlja veličinu slobode i narod Kozare. Okružuju ga betonske kolone čime je predstavljen pritisak neprijatelja.

Kozara
 
Kozara; FOTO: Jan Kempenaers
 

Kosovska Mitrovica, Srbija - Spomenik palim rudarima u Narodnooslobodilačkoj borbi 

Spomenik je podignut na mjestu gdje se nekad nalazila crkva, u čast palim rudarima koji su se priključili NOB-u 1941. godine

Kosovska Mitrovica
 
Kosovska Mitrovica; FOTO: Jan Kempenaers


Sanski Most - Spomenik žrtvama fašizma

Spomenik žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata sagrađen je sredinom 1972. godine na Šušnjaru, mjestu stradanja i sahranjivanja više od 5000 Srba i Židova u kolovozu 1941. godine
Sanski Most

 
Sanski Most; FOTO: Jan Kempenaers
 

Grmeč, Koračnica - Spomenik NOB-u

Grmeč je planina smještena na području Bosanske krajine i mjesto memorijalnog centra Korčanica. Cijelo vrijeme Drugog svjetskog rata to je područje bilo slobodna partizanska teritorija, koju fašisti nikada nisu zauzeli. Korčanica predstavlja obilježje iz Drugog svjetskog rata na kojem se obilježava oslobađanje Sanskog Mosta.
 

Grmeč
 
Grmeč; FOTO: Jan Kempenaers
 
 

Jasenovac - Kameni cvijet

Mjesto logora Jasenovac relativno dugo vremena bilo je vjerojatno jedino mjesto masovnog zločina u Europi koje još nije bilo obilježeno, s obzirom na veličinu zločina koji se tamo dogodio. Monumentalni Kameni cvijet svečano je otvoren 1966. godine  Posvećen je svim žrtvama ustaškog genocida u koncentracijskom logoru Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata.
Bogdan Bogdanović na mjestu logora dizajnirao je betonski cvijet, simbol nježnost i ljepote. Bogdanović nije htio da spomenik bude simbol užasa koji se dogodio, već simbol života i ponovnog rađanja.

On ne želi da narodi ratuju nego da zavlada mir i da se prestane nasljeđivati mržnja s koljena na koljeno. I sama činjenica da je cvijet sagrađen od betona ima svoju simboliku. Kada se posjetitelj za vrijeme toplog, sunčanog dana nađe unutar spomenika, temperatura postaje iznimno visoka, što posjetitelju stvara dojam da se nalazi usred pakla, što slikovito opisuje i jasenovački logor.

Jasenovac
 
Jasenovac; FOTO: Jan Kempenaers


Korenica - Spomenik NOB-u

Korenica je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila jako partizansko uporište. Nakon rata podno Plješivice podignut je spomenik narodnooslobodilačkoj borbi. Uz njega je kasnije postavljeno i šest brončanih skulptura iz ciklusa „Tifusari“ kipara Vanje Radauša. Za vrijeme okupacije pod vlašću takozvane SAO Krajine, netragom je nestalo svih šest umjetnina.

Korenica
 
Korenica; FOTO: Jan Kempenaers
 


Makljen, planinski prijevoj u Bosni i Hercegovini - Spomenik Pesnica

Spomenik nazvan "Pesnica" otvorio je Josip Broz Tito 12. studenog 1978. godine Nakon otvaranja pa sve do rata, na Makljenu su se okupljale desetine tisuća ljudi, danas je spomenik napušten i srušen. Spomenik je dizajnirao akademik Boško Kućanski, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika 20. stoljeća, inače član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 1978. godine  Spomenik je zamišljen kao neizdrživa snaga partizanskih brigada koje su trebale prijeći u oslobođen teritorij preko Neretve.

Makljen
 
Makljen; FOTO: Jan Kempenaers
 
 

Kolašin, Crna Gora - Spomen dom žrtvama fašizma

Kolašin je mjesto gdje je po prvi puta zasjedalo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke. Spomen dom projektirao je slovenski arhitekt Marko Mušič. Procjenjuje se da je oko 400 partizana iz Kolašinskog kraja poginulo oslobađajući zemlju. Mjesto je dalo nekoliko heroja, a njihove biste postavljene su oko ovog spomen doma.

Kolašin
 
Kolašin; FOTO: Jan Kempenaers
 
 

Sisak, Brezovica - Spomenik „Stari Brijest“

Spomen park Brezovica memorijalna je park-šuma u kojoj je 22. lipnja 1941. godine osnovan Prvi sisački partizanski odred i prvi u okupiranoj Jugoslaviji. Ovaj je dio šume poslije rata uređen. Spomen park sastoji se od nekoliko obilježja, od kojih je središnje apstraktni spomenik koji podsjeća na stablo brijesta koje je nekoć raslo na tom mjestu. Po njemu je spomenik poznat pod imenom „Stari Brijest“, podignut je 1981. godine
 

Sisak
 
Sisak; FOTO: Jan Kempenaers
 


Ostra, nedaleko Čačka - Spomenik hrabrima

U slavu Čačanskog partizanskog odreda, u srpnju 1969. godine, svečano je otkriven „Spomenik hrabrima“. Spomenik je djelo kipara Miodraga Živkovića i arhitekta Svetislava Ličine. U gradnji je korišten takozvani dur aluminij s oštro odsječenim površinama u kojima se nalaze figure boraca. 

Ostra
 
Ostra; FOTO: Jan Kempenaers


Zenica, Smetovi - spomenik Zeničkom partizanskom odredu

Nekada vrlo popularno izletište Zeničana mjesto je na kojem se nalazi danas zahrđali spomenik Zeničkom partizanskom odredu. Izgrađen je 1968. godine, a na metalnu konstrukciju bile su položene aluminijske ploče, koje su za rata nestale, pa je sada spomenik podložan hrđanju. Na spomeniku stoji stih Izeta Sarajlića “I ne pitaj jesu li se mogli vratiti, i ne pitaj je li se moglo natrag, dok je posljednji put, crven kao komunizam gorio horizont njihovih želja…”
Zenica

 
Zenica; FOTO: Jan Kempenaers
 

Sinj, Ruduša - Spomenik u Ruduši

Spomenik je podignut 1962. godine u spomen na 24 pripadnika Prvog splitskog odreda koji su strijeljani 26. kolovoza 1941. godine, odlukom Prijekog suda u Sinju. Među strijeljanima bili su i pripadnici Radničkog kluba Split koji je u četiri sezone iz četvrte nogometne lige dogurao do trećeg mjesta "elitnog" razreda hrvatskog nogometa. 

Spomenik su obnovili braća Jozo i Slaven Žužul jer je neprestano bio na meti kojekakvih vandala. Imao je oblik triju trokuta spojenih bridovima dok su vrhovi okrenuti prema zemlji. Na kamenu unutar spomenika ispisana su imena svih strijeljanih. 

Sinj
 
Sinj; FOTO: Jan Kempenaers
 


Ilirska Bistrica - Hrib svobode

Gradić u Sloveniji, smješten dvadesetak kilometara od Rijeke, mjesto je na kojem se nalazi „Hrib svobode“ (Brdo slobode). Spomenik palim partizanima podignut je 1965. godine Izradio ga je slovenski kipar Janez Lenassi. Iako neupućeni lako mogu pomisliti da se spomeniku ništa nije dogodilo, s obzirom na to da se nalazi u civiliziranoj i neopterećenoj Sloveniji, spomenik se više puta nalazio na meti vandala, po njemu su ispisani fašistički simboli.

Ilirska Bistrica
 
Ilirska Bistrica; FOTO: Jan Kempenaers


Knin - Spomenik oslobođenju od fašizma
Grad je od fašističke vlasti oslobođen 1944. godine i u to ime na brdu Spas podignut je spomenik monumentalnih dimenzija. Visok 25 metara, ali je srušen na tlo detonacijom eksploziva 1995. kada je Knin ponovno oslobođen.

Knin
 
Knin; FOTO: Jan Kempenaers
 

Nikšić, Crna Gora - Spomenik strijeljanim domoljubima
Spomenik je podignut poginulim rodoljubima koje su 1942. godine strijeljali talijanski okupatori. Na golemi spomenik uklesano je „Vašem junaštvu vjekovima će pokoljenja da se dive“.

Nikšić
 
Nikšić; FOTO: Jan Kempenaers
FOTO: JAN KEMPENAERS