LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Predstavljena Cockta

Godine 1953. na današnji dan predstavljena je Cockta, prvo jugoslavensko bezalkoholno gazirano piće.

Godine 1953. na današnji dan predstavljena je Cockta, prvo jugoslavensko bezalkoholno gazirano piće.

Cockta je jugoslavenska verzija američke Coca Cole, ali za razliku od nje ne sadrži kofein i ortofosfornu kiselinu. Nastala je 1952. godine kada je Emerik Zelinka pomiješao plodove šipka, vitamin C, različito ljekovito bilje i karamelizirani šećer. Ime "Cockta" nastalo je iz riječi "cocktail" što znači "mješavina bilja".

Piće je prvi puta predstavljeno javnosti na današnji dan, 8. ožujka 1953. godine u Planici. U prvoj godini prouzvedeno je oko milijun litara, a u sljedećih 13 godina postojanja prodaja je svake godine rasla za 25%.

Tokom šezdesetih godina Cockta se iz Jugoslavije izvozila u Nizozemsku. Krajem šezdesetih potražnja za Cocktom na domaćem tržištu je pala zbog uvoza stranih pića. godine 1975. Cockta se po prvi puta prodaje u bocama od 1 litre. Sredinom osamdesetih godina prodaja je počela padati, vjerojatno uzrokovano raspadom jugoslavenskog tržišta.

Devedesetih godina punjenje Cockte preuzela je tvrtka Slovenijavino, i prodaja ponovno počinje rasti. Godine 2000. tvrtka "Kolinska" postaje novim vlasnikom Cockte, a 2005. Cockta dobiva i svoju light verziju.

Cockta je bila najpopularnije jugoslavensko bezalkoholno gazirano piće uz koje su odrasle generacije mladih na prostoru bivše države. Pogledajte reklamu za prvo domaće pijačo!


Na današnji dan obilježava se i Međunarodni dan žena.