LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Hrvatska u srcu Europe”

Na Fakultetu hrvatskih studija otvara se izložba fotografija spomenika kulture

– Dugo iščekivanu samostalnost u visokoobrazovnom sustavu Fakultet hrvatskih studija proslavlja postavljanjem izložbe koja je prije četvrt stoljeća otvarala putove samostalnosti Hrvatske. – poručuju s Fakulteta.

– Dugo iščekivanu samostalnost u visokoobrazovnom sustavu Fakultet hrvatskih studija proslavlja postavljanjem izložbe koja je prije četvrt stoljeća otvarala putove samostalnosti Hrvatske. – poručuju s Fakulteta.

Na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu ovog petka, 5. lipnja, s početkom u 12 sati otvara se izložba hrvatskih kulturnih spomenika na umjetničkim fotografijama. Pod nazivom Hrvatska u srcu Europe – Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske postavljena je u čitaonici fakultetske knjižnice na Kampusu Borongaj. Bit će otvorena za studente, nastavnike i druge zainteresirane posjetitelje do 24. srpnja 2020. 

Izložbu će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Posjetitelje će potom pozdraviti i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić te dekan Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Pavo Barišić.

– Ta izložba prva je kulturna manifestacija koju Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizira od proglašenja fakulteta i prva izložba koja se otvara u Zagrebu nakon vrlo jakoga potresa u ožujku ove godine. Dugo iščekivanu samostalnost u visokoobrazovnom sustavu Fakultet hrvatskih studija proslavlja postavljanjem izložbe koja je prije četvrt stoljeća otvarala putove samostalnosti Hrvatske. – poručuju s Fakulteta hrvatskih studija

Izložba obuhvaća 64 umjetničke fotografije većega formata, a postavlja je akademik Mislav Ježić. Organizirali su je Hrvatska paneuropska unija i Fakultet hrvatskih studija uz potporu Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak.

– Riječ je o izložbi koja je prvi put bila postavljena u siječnju 1996. u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Tri mjeseca kasnije postavljena je u UNESCO-u u Parizu. Potom je obišla mnoge europske prijestolnice i kulturna središta, pa i Kairo u Egiptu, u doba kada se na kulturnom planu nastojao afirmirati hrvatski identitet, a na političkom uključiti Hrvatsku u europska tijela i NATO. – pojašnjavaju s Fakulteta.

Dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić ističe:

– Najmlađi Fakultet najstarijega Sveučilišta s kontinuitetom djelovanja u Hrvatskoj kao prvu izložbu nakon svojega uzdizanja na fakultetski položaj, odlukom Senata od 10. prosinca 2019, predstavlja temu koja čini okosnicu njegove djelatnosti. Fakultet hrvatskih studija istražuje i poučava sveučilištarce o pitanjima hrvatske kulture, društva, jezika i identiteta. Svjedoči na poseban način koliko je hrvatska uljudba i stvaralačka baština u svojim stožernim odrednicama prožeta supstancijom europske kulture, od helenske mudrosti i znanosti, rimske pravne i državne tradicije do kršćanske duhovnosti. 

Akademik Mislav Ježić navodi:

– Europu povezuje duga povijest i mnoge ključne sastavnice šarolikih nacionalnih kultura, a naročito zajednička baština Grčke, Rima i kršćanstva, a to znači i humanizma i prosvjetiteljstva i moderne kulture, kojih bez tih temelja ne bi bilo. Sve te sastavnice povezuju i Hrvatsku s Europom. To se može zorno vidjeti na probranim primjerima kulturnih spomenika na ovoj izložbi. Ona je svojedobno pomagala da neki politički krugovi u Europi zorno prepoznaju europsku baštinu koju čuva Hrvatska i koja im ne smije biti ravnodušna. A danas neka pomogne studentima Fakulteta hrvatskih studija, a i svim posjetiteljima izložbe, da zorno vide koliko je hrvatska baština i nacionalna i europska u isti mah, i da si jasnije predoče koliko je Hrvatska i primila od Europe, počevši od antike, i koliko je dala Europi, pa da ih ne mogu zbuniti oni koji nedovoljno znaju da bi razumjeli da je Hrvatskoj pravo mjesto u Europi i da ona ima pravo na Europu, a to danas politički znači – punopravno mjesto u Europskoj uniji. 

FOTO: FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA