LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Nevjerojatne činjenice koje dokazuju da su Amerikanci ludi za „svojim“ nogometom

Na današnji su dan 1869. godine studenti Princetona i Rutgersa odigrali prvu utakmicu američkog nogometa. O velikoj popularnosti ovog sporta svjedoči Super Bowl koji je posljednjih godina postao jedan od najgledanijih sportskih događaja u svijetu.

Na današnji su dan 1869. godine studenti Princetona i Rutgersa odigrali prvu utakmicu američkog nogometa. O velikoj popularnosti ovog sporta svjedoči Super Bowl koji je posljednjih godina postao jedan od najgledanijih sportskih događaja u svijetu.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu u SAD-u već skoro 150 godina ima svoju inačicu. godine 1869. studenti Princetona i Rutgersa krstili su sport koji će u novijoj povijesti postati najpopularniji u SAD-u, popularniji čak i od bejzbola. Europljanima američki nogomet nije toliko privlačan, najveći fanatici europskog nogometa nazvat će ga svetogrđem, no činjenicu da je popularni Super Bowl ove godine pratilo 70 000 gledatelja na stadionu, a oko milijardu njih ispred malih ekrana diljem svijeta malo tko može zanemariti.

Američki nogomet razvio se od ragbija i nogometa, koji su se tada igrali u Engleskoj. Zbog vertikalnih linija na igralištu koje podsjećaju na roštilj Amerikanci ga popularno nazivaju i gridiron football. Ime je dobio po veličini lopte koja iznosi jednu stopu (one foot), pa se zato i naziva football. Pogrešno je, stoga, football prevoditi kao nogomet, što je čest slučaj. Sam sport nema previše veze s nama poznatijim nogometom. Pogrešno ga se poistovjećuje i s ragbijem. Mada se u velikoj mjeri od njega razvio, američki nogomet danas je bitno modificiran te se radi o potpuno različitim sportovima.

Veličina lopte je jedna stopa (one foot), IZVOR: Wikipedia

Nakon što su studenti Princetona i Rutgersa odigrali prvu utakmicu sporta koji je tada najviše nalikovao na europski ragbi zanimanje za nj proširilo se i na druga američka sveučilišta, ali i u druge društvene sfere. Tako je koncem 19. stoljeća, nakon što je prošao tranziciju od ragbija do footballa, odigrana i prva profesionalna utakmica. Ocem američkog nogometa smatra se Walter Camp koji je upravo u tom razdoblju djelovao kao trener-igrač i uspješno u ovaj sport unio niz taktičkih inovacija i pravila koji će ga učiniti zanimljivijim, ali i američkijim. Međutim, nakon nekoliko godina bljeska na američkim sveučilištima, football se ipak nije toliko popularizirao. To se dogodilo tek sredinom prošlog stoljeća te ga otada gledamo u verziji u kakvoj se igra i danas.

Svaka ekipa na raspolaganju smije imati 54 igrača, no kao i u našem nogometu, na terenu ih je samo 11. Cilj je igre osvajajući jarde trčanjem ili dodavanjem unijeti loptu u protivničku end zonu ili je šutiranjem ubaciti između dviju vratnica. Utakmica je vremenski razdijeljena u četvrtine od 15 minuta. U slučaju da regularni dio završi neriješenim ishodom igra se produžetak od 15 minuta u kojem vrijedi pravilo zlatnog gola. Američki klubovi natječu se u NFL-u (National Football League) u dvije konferencije. Pobjednici dviju konferencija sastaju se u velikom finalu poznatom pod nazivom Super Bowl koji je posljednjih godina postao jedan od najgledanijih sportskih događaja u svijetu.

U duhu današnjeg vremena Super Bowl je izašao iz svog primarnog, sportskog aspekta. Koliko su Amerikanci zaluđeni završnicom NFL-a stoga je najbolje promotriti u brojkama. Prosječna cijena ulaznice za ovogodišnje finale kretala se oko 3500 dolara. Najsretniji su bili oni koji su je uspjeli nabaviti za nešto više od 1000 dolara, a najskuplje su se u legalnoj trgovini prodavale za vrtoglavih 50 000 dolara. Ipak, sve su to male ribe u usporedbi s onima koje plivaju u stankama između četvrtina. Jedna sekunda reklame ove godine koštala je nešto više od 160 000 dolara, što znači da biste za prosječnu reklamu u trajanju od 30 sekundi platili 5 000 000 dolara! Vlasnici klubova uglavnom su milijarderi pa im nije problem godišnje igrače plaćati po oko 40 000 000 dolara. Usporedbe radi, najbolji nogometaši koji igraju u najvećim europskim klubovima ne zarađuju ni upola toliko.

No, troše i gledatelji. Koliko mnogo svjedoči podatak da je dan Super Bowla drugi dan u godini, iza Dana zahvalnosti, po količini konzumirane hrane u SAD-u. Procjenjuje se da su na posljednjem Super Bowlu Amerikanci pojeli čak 1,25 milijardi pilećih krilaca te da se na kućne adrese dostavilo 50 milijuna pizza. U vikendu posljednjeg Super Bowla Amerikanci su na hranu potrošili oko 15 milijardi dolara.

Dašak sportskog duha američkom nogometu pokušali su vratiti Keanu Reeves i Gene Hackman još 2000. godine igrajući u filmu The Replacements, no osim što je kritika upućena preplaćenosti i bahatosti profesionalnih igrača američkog nogometa odlično prihvaćena od strane publike, ništa se značajnije po pitanju toga nije promijenilo.

Keanu Reeves i Gene Hackman u filmu The Replacements, IZVOR: Wikipedia

FOTO: WIKIPEDIA