LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

39 zanimljivosti na 39. godišnjicu smrti kralja „rock ’n’ rolla”

Na 39. godišnjicu kraljeve smrti donosimo vam 39 informacija o Elvisu koje zasigurno niste znali.

Na 39. godišnjicu kraljeve smrti donosimo vam 39 informacija o Elvisu koje zasigurno niste znali.

Dovoljno je reći kralj rock ’n’ rolla i svi znaju o kome je riječ. O Elvisu Presleyju se sve zna: revolucionarizirao je glazbu miješajući bjelačke i crnačke elemente, bio je jako privržen svojoj majci, fatalnu, deset godina mlađu, Priscillu upoznao je dok je kao dvadesetčetverogodišnjak služio vojni rok u američkim vojnim snagama stacioniranim u Njemačkoj, s 30 godina bio je najbolje plaćena zvijezda u povijesti, a pred kraj života borio se s gojaznošću, depresijom i lijekovima.

Na 39. godišnjicu smrti nećemo se sjećati mračnih detalja njegova života i smrti poput onog kako ga je na podu kupaonice njegove luksuzne vile na kultnom imanju Graceland pronašla djevojka Ginger Alden. Već vam je loše, zar ne? O mrtvima samo najbolje, kažu. A pošto se najbolje već zna, donosimo 39 zanimljivih detalja o Elvisu koje zasigurno niste znali.

1. Osim što mu je tada rođendan, 8. siječnja je u Memphisu proglašen kao Dan Elvisa Presleyja.

2. Istraživanja pokazuju da je Elvis jedna od najpopularnijih lozinki. A mislili ste da je to 123456.

3.  Svoju filmsku karijeru započeo je 1956. godine vesternom Love me Tender.

4. U njegovom drugom filmu Loving You pojavili su se i njegovi roditelji, a glumili su ljude u publici, no nakon što mu je sljedeće godine preminula majka Gladys, Elvis taj film više nikad nije pogledao.

5. Za jedanaesti rođendan dobio je gitaru, premda je želio bicikl koji mu njegovi roditelji nisu mogli priuštiti. U svakom zlu neko dobro, čini se.

6. Heartbreake Hotel inspiriran je novinskim člankom o slučaju samoubojstva.

7. U čitavoj karijeri samo je triput svirao izvan SAD-a, sva tri puta u Kanadi. Mnogi vjeruju da je to zato što mu je tadašnji menadžer Tom Parker bio ilegalni useljenik iz Nizozemske i nije imao papire, pa bi bio deportiran da je zatražio putovnicu.

8. Tom Parker, prije nego što je postao Elvisov menadžer, bojao je vrapce u žuto i prodavao ih kao kanarince pa se pričalo da ima nos za brzu zaradu.

Elvis Presley i Tom Parker, 1969. Izvor: Wikipedia

9. Ako vas netko nekad pita, Elvis je bio visok 182 centimetra i nosio je cipele broj 44.

10. Iako poznat po svojoj crnoj kosi, Elvisova prirodna boja kose bila je prljavo plava.

11. Najviše poštanskih marki u SAD-u krasi upravo njegov lik, a marka Mladi Elvis, koja košta 29 centi, i dalje je jedna od najprodavanijih.

12. Producenti su mu ponudili glavnu ulogu u klasiku Mačka na vrućem limenom krovu, uz tadašnju ljepoticu Elizabeth Taylor. No, anganžman je izgubio zbog jakog lobiranja Paula Newmana kojeg je upravo taj film i proslavio.

13. S 18 godina snimio je svoju prvu pjesmu kao poklon svojoj majci. Snimanje je platio 4 dolara.

14. 1954. godine DJ na lokalnom radiju pustio je Elvisovu obradu pjesme That’s All Right koja se slušateljima toliko svidjela da ju je tijekom tog istog dana pustio još 13 puta. 

15. 1954. bio je na audiciji za gospel kvartet The Songfellows, no oni su ga odbili. To zasigurno nikad nisu prežalili.

16. Elvisovo ime nalazi se u tri Kuće slavnih country, rock 'n' roll i gospel, čime se može pohvaliti još samo Johnny Cash.

17. Pjesmu Hound Dog snimao je čak 31 put dok napokon nije bio sasvim zadovoljan.

18.  Njegovo prvo pojavljivanje u kultom Ed Sullivan Showu pratilo je oko 60 milijuna gledatelja.

19. Prilikom izvedbe balade Are You Lonesome Tonight u Las Vegasu 1969., Elvis je mijenjao tekst pjesme iz Do you gaze at your doorstep and picture me there? u Do you look at your bald head and wish you had hair?

20. Elvisov spektakularni koncert Aloha From Hawaii gledalo je milijardu i pol ljudi, čime je za nekoliko desetaka milijuna gledatelja potukao snimku prvog čovjekovog slijetanja na Mjesec.

21. Elvis ima 148 ploča koje su dostigle zlatnu, platinastu ili višestruko platinastu tiražu.

22. S više od jedne milijarde prodanih albuma, postao je najprodavaniji izvođač u povijesti glazbe.

23. Elvis više zarađuje sad nego u danima najveće slave. Časopis Forbes objavio je da je u 2004. godini posthumno zaradio više od 45 milijuna dolara, pa je zaradio još jednu titulu postao je najisplativiji izvođač u povijesti glazbe.

24. Svoj posjed Graceland u Memphisu Elvis je kupio 1957. godine za 100 000 dolara. Posjed je nazvao prema kćeri prijašnjeg vlasnika, Grace.

Elvisov Graceland. Izvor: Flickr

25. Sa suprugom Priscillom vjenčao se dvaput na skromnoj ceremoniji u Las Vegasu te na velikom spektakularnom vjenčanju u Gracelandu, kojem su nazočili mnogi prijatelji iz svijeta zabave i članovi šire obitelji. Što reći? Fata je Fata, al' dvaput je dvaput.

26. Nakon što se 1972. rastao od Priscille, dopuštao je zgodnim djevojkama koje su čekale ispred Gracelanda ulazak na imanje. Jedne noći ih je tako u kući bilo čak 152. Kao na sezonskom sniženju.

27. Ranih šezdesetih imao je čimpanzu tešku 20 kilograma nazvanu Scatter, koja je voljela plašiti njegove ženske gošće.

Scatter i Elvis. Izvor: Pinterest

28. Elvis je u svom životu snimio samo jednu reklamu i to za Southern Maid Donuts 1954. godine

29. Elvisov hit iz 1960. It’s Now or Never čuo je jedan zatvorenik koji je bio na odsluženju kazne od 4 mjeseca zbog krađe automobilskih guma. Pjesma mu se toliko svidjela da ga je ohrabrila da se i sam počne baviti glazbom i ostvari glazbenu karijeru. Pogađajte koji!

30. Prvi put javno je nastupio s deset godina, i to na natjecanju u Mississippiju. Pjevao je Old Shep, pjesmu koju je kasnije i snimio, ali na natjecanju nije pobijedio.

31. U šezdesetim godinama pojavom Beatlesa i Rolling Stonesa smanjila se Elvisova popularnost, no karijeru je oživio nakon TV emisije iz 1968. koja ga je prikazala kako šeće središtem Los Angelesa gdje ga nitko ne prepoznaje.

32. Kad je jednom pjevao u Idahu, počelo je sniježiti, a Elvis je, znajući kako njegova kći Lisa Marie nikad nije vidjela snijeg, po nju poslao privatni zrakoplov.

Obitelj Presley. Izvor: Pinterest

33. Prema istraživanjima u SAD-u, više od 45% građana smatra se vjernim Elvisovim obožavateljima.

34. Procjenjuje se da u svijetu oko 50 000 ljudi zarađuje za život oponašajući Elvisa. Kako vam se čini Jim Presley?

35. Elvis je bio daljnji rođak američkih predsjednika Abrahama Lincolna i Jimmyja Cartera.

36. Napisao je pismo tadašnjem predsjedniku SAD-a Richardu Nixonu u kojem ga je molio dozvolu za specijalnog policajca za narkotike.

37. Kapetan Marvel Jr. bio je Elvisov najdraži junak iz stripova.

38. Elvisovi pramenovi prodani su za 18 300 dolara. 

39. I za kraj, simbolično, zadnji singl izdan za njegova života je bio Way Down, a zadnji koncert održao je u Indianapolisu 26. lipnja. Na dan kada je trebao otputovati na još jednu turneju, 16. kolovoza, umro je od srčanog udara.

– Štogod da postanem, bit ću ono što je Bog za mene odabrao – rekao je Elvis i postao kralj rock ’n’ rolla.

Thank you. Thank you very much.

FOTO: WIKIPEDIA