LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera novog filma J. K. Rowling

Povratak magičnog svijeta i čudesnih zvijeri na velike ekrane

Prije desetak dana premijerno se prikazao film „Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći”. Unatoč povezanosti s originalnim serijalom, film mogu pogledati i oni koji dosada nisu gledali Harryja Pottera.

Prije desetak dana premijerno se prikazao film „Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći”. Unatoč povezanosti s originalnim serijalom, film mogu pogledati i oni koji dosada nisu gledali Harryja Pottera.

Spisateljica J. K. Rowling se nakon petogodišnjeg odmora od svog omiljenog književnog lika odlučila okušati u scenarijskim vodama i pretvoriti mali priručnik iz 2001. godine u novi film koji nove i stare obožavatelje vraća u doba prije svega onoga što znaju o vještičju. U noći s 15. na 16. studenog održala se pretpremijera, a 17. studenog premijera novog filma franšize o čarobnjaku Harryju Potteru, Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći (Fantastic Beasts and Where to Find Them).

Film je nastao pod režijom Davida Yatesa, koji je već surađivao sa spisateljicom prilikom snimanja četiri od osam dijelova serijala: Red feniksa, Princ miješane krvi te Darovi smrti, prvog i drugog dijela. Režiseru svijet magije i čarobnjaštva nije bio nimalo nepoznat te je upravo zbog toga bio savršen partner J. K. Rowling pri vraćanju franšize u život.

 – Bilo je divno raditi s Davidom. Nevjerojatno je drag i ima auru topline oko sebe, ističe ono najbolje u ljudima. Kad si režiser filma poput ovoga, moraš u isto vrijeme misliti na puno stvari. Dobio je zadatak kapetana ovog velikog broda. Iz perspektive glumca, okolnosti nas mogu malo zabrinuti... Može li se režiser fokusirati na kvalitetu glume? Kod Davida je dobro to što je, usred svog tog kaosa, jedan od najboljih režisera. Stvarno sam uživao u njegovom društvu. – komentirao je glavni glumac Eddie Redmayne u intervjuu za Pottermore, službenu stranicu Potterovig fanova.

Radnja filma zbiva se prije originalnog serijala, u New Yorku 1920-ih godina i prati glavnog junaka Newta Scamandera kojeg glumi Oscarom nagrađeni gluamc Eddie Redmayne. On je čarobnjak iz Velike Britanije koji dolazi u posjet SAD-u s namjerom da istraži i spasi magična stvorenja koja su skrivena u njegovom kovčegu. Naime, u ovo vrijeme u SAD-u je strogo zabranjeno uzgajanje mističnih bića zbog straha od opasnosti koju mogu predstavljati ako ih se oslobodi.

Kovčeg u kojem vrste stanuju začaran je čarolijom Capacious extremis, istom koju je Hermione (Emma Watson) koristila u Darovima smrti kako bi proširila svoju torbicu za bijeg. U jednom trenutku njegova boravka dolazi do nezgode za koju okrivljuju upravo njega zbog buntovne prošlosti. Nakon upoznavanja s bivšom auricom Porpentinom (Katherine Waterson), njenom sestrom Queenie (Alison Sudol) i nečarom/bezjakom Jacobom (Dan Fogler) kreće pustolovina pronalaska nestalih zvijeri i njihovom sigurnom povratku u kovčeg.

Još nas čekaju četiri nastavka u kojima ćemo možda saznati nešto više o jednom od najmoćnijih čarobnjaka tamne magije svih vremena, Grindelwaldu, ili malo više o samom Newtu i njegovim razlozima opsjednutosti čudesnim zvjerima.

Unatoč povezanosti s originalnim serijalom, film mogu pogledati i oni koji dosada nisu gledali Harryja Pottera (nemojte se sramiti, izađite iz spilje u kojoj ste dosad živjeli), ali, naravno, svemir Hogwartsa i Ilvermornyja lakše će razumijeti poznavatelji Alohamore i Expeliarmusa. Svi koje film zanima i njihove bake već su u redu za karte, što vi još čekate?

FOTO: FLICKR