LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upozorenje WWF-a

WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života

Kaznena djela protiv okoliša i prirode danas su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem. Ti zločini čine neprocjenjivu štetu planetu, dovodeći brojne vrste do ruba izumiranja.

Kaznena djela protiv okoliša i prirode danas su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem. Ti zločini čine neprocjenjivu štetu planetu, dovodeći brojne vrste do ruba izumiranja.

Kako bi se ukazalo na važnost i stvaran utjecaj kaznenih djela protiv okoliša i prirode, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je započela provedbu kampanje Zločini protiv živih bića zločini su protiv života.

Kaznena djela poput ubijanja, trovanja, zarobljavanja i krijumčarenja ugrožavaju velik broj vrsta na globalnoj razini, a druga najveća izravna prijetnja divljim vrstama, nakon gubitka prirodnih staništa, je njihova neodrživa i nezakonita trgovina.

Glavni cilj kampanje je podići političku i društvenu svijest o ozbiljnosti kaznenih djela protiv divljih vrsta. Iako najčešće slušamo o ubijanju i krijumčarenju dalekih i egzotičnih vrsta, ovi zločini događaju se i u Europi i ugrožavaju europsku bioraznolikost. Prstaci i kornjače neke su od glavnih europskih vrsta koje se krijumčare, medvjedi i vukovi česte su žrtve krivolova, dok velik broj ptica često stradava zbog trovanja i nezakonitog ubijanja.

– Iako su brojne vrste strogo zaštićene, nezakonite aktivnosti poput krijumčarenja i krivolova i dalje su prisutne. Izvještaj Birdlife Internationala pokazuje da na globalnoj razini 25 milijuna ptica godišnje strada tijekom migracije prema Europi. Trovanje i nezakonito ubijanje dovode mnoge vrste do ruba istrebljenja. Među njima je i suri orao, strogo zaštićena vrsta čija se populacija u Hrvatskoj procjenjuje na samo 20-30 parova – navodi Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije pozivajući se na izvještaj udruge BIOM.

Ovom kampanjom WWF želi povećati znanje i razumijevanje o negativnom utjecaju koji zločini protiv divljih vrsta imaju na ljude, bioraznolikost i općenito planet. Prema izvještaju UNEP-a i INTERPOL-a, kaznena djela protiv okoliša i prirode nas globalno koštaju oko 258 milijardi dolara godišnje i često se povezuju s ostalim ozbiljnim zločinima poput prijevare, utaje poreze i korupcije. Stvaran utjecaj i učestalost tih djela se podcjenjuje, a zločini tog tipa se najčešće ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

– Zločini protiv divljih vrsta se u Hrvatskoj premalo osuđuju, često ostaju neriješeni i bez posljedica za počinitelje. Zbog toga radimo na povećanju kapaciteta nadležnih institucija, njihovom osnaživanju i udruživanju te edukaciji stručnjaka i društva. Vjerujemo da će se tako povećati broj prijavljenih, procesuiranih i osuđenih kaznenih djela te obeshrabriti njihovo počinjenje – ističe Malić-Limari.

Kampanja je dio WWF-ovog LIFE SWIPE projekta i dolazi u trenutku provedbe neophodne revizije Prava EU-a o kaznenim djelima protiv okoliša te Akcijskog plana EU-a za suzbijanje nezakonite trgovine divljom faunom i florom. Suradnjom institucija, nevladinog sektora i građana se zločini protiv divljih vrsta, protiv živih bića, mogu zaustaviti.
FOTO: UNSPLASH