LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Agronomija se pridružila međunarodnoj organizaciji o bioraznolikosti zahvaljujući diplomskom radu studentice

Skup podataka uključuje 405 zapisa biljnih vrsta koje sadrže pirolizidinske alkaloide na području Lozana.

Skup podataka uključuje 405 zapisa biljnih vrsta koje sadrže pirolizidinske alkaloide na području Lozana.

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu postao je jedna od prvih institucija iz Hrvatske koja se pridružila međunarodnoj organizaciji Global Biodiversity Information Facility (GBIF) kao objavljivač podataka o bioraznolikosti. Ova inicijativa označava značajan korak prema globalnoj razmjeni znanstvenih podataka i poticanju istraživanja u području bioraznolikosti.

Dr. sc. Filip Varga sa Zavoda za biljnu bioraznolikost objavio je prvi skup podataka za Agronomski fakultet, koji uključuje 405 zapisa biljnih vrsta koje sadrže pirolizidinske alkaloide (PA) na području Lozana. Ovaj važan skup podataka rezultat je detaljnog kartiranja PA biljnih vrsta u području uzgoja kamilice, provedenog u sklopu diplomskog rada studentice Josipe Lovković, obranjenog 2019. godine. Ova objava predstavlja veliki korak naprijed za Agronomski fakultet, jer se podaci o bioraznolikosti iz Hrvatske sada mogu dijeliti i koristiti na globalnoj razini, omogućujući znanstvenicima diljem svijeta pristup vrijednim informacijama za daljnja istraživanja i očuvanje prirode. Skupu podataka možete pristupiti na slijedećoj poveznici.

Agronomija nagrađuje studentske aktivnosti i postignuća, ovo su uvjeti natječaja


 

„Nadamo se da će ovo potaknuti i druge kolege na objavu svojih skupova podataka o bioraznolikosti koji su rezultat završnih i diplomskih radova, doktorskih disertacija te projektnih istraživanja.”, stoji na službenoj stranici fakulteta.


Prijavite se na natječaj za stipendije doktorskog studija Poljoprivredne znanosti na Agronomiji


Za sve zainteresirane za objavu podataka u GBIF-u, dr. sc. Filip Varga stoji na raspolaganju kao koordinator za GBIF za Agronomski fakultet. Dr. Varga pruža podršku i savjetovanje istraživačima i studentima koji žele objaviti svoje podatke. On može pomoći u procesu prijave, organizaciji podataka, osiguravanju njihove točnosti i usklađenosti sa standardima GBIF-a.
IZVOR: AGRONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK, ILUSTRACIJA