LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetska organizacija za zaštitu prirode

WWF analizirao planove za zaštitu okoliša političkih stranaka

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je uoči parlamentarnih izbora objavila analizu programa najjačih političkih stranaka, odnosno njihovih planova za zaštitu okoliša i prirode.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je uoči parlamentarnih izbora objavila analizu programa najjačih političkih stranaka, odnosno njihovih planova za zaštitu okoliša i prirode.

Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), uputila je apel budućoj Vladi za veća ulaganja u zaštitu prirode i bioraznolikosti te za brzi prelazak na obnovljive izvore energije. Analizirajući programe političkih stranaka uoči parlamentarnih izbora, WWF je istaknuo važnost integracije ekoloških pitanja u sve sektore razvoja.

 

WWF Adria ističe da političke stranke moraju shvatiti da zaštita prirode nije izolirani problem, već ključni aspekt cjelokupnog razvoja društva i gospodarstva. Stoga je analiza političkih programa važna kako bi se procijenilo razumijevanje i integracija ekoloških pitanja u političke strategije.

 

HDZ u svom programu predlaže nastavak započetih vladinih aktivnosti poput unaprijeđena Informacijskog sustava zaštite okoliša i sustava zaštite prirode. Ipak, navode iz WWF-a, HDZ veći naglasak stavlja na razvoj infrastrukturi poput ribarske i poljoprivredne, nego na prirodu i rješenja temeljena na prirodi kao okosnici razvoja i otpornosti.

 

Koalicija Rijeke pravde, predvođena SDP-om, vidi jasnu poveznicu između biološke raznolikosti i razvoja poljoprivrede. Zalažu se za održivu poljoprivredu i jačanje mjera zaštite prirode, odnosno upravljanja resursima kao što su vode i šume.

 

Stranka Možemo, koja je članica Europske zelene stranke, jasno zagovara integraciju ekoloških pitanja u sve sektore te se ističe kao glas za jaču zaštitu okoliša. Također, cilj im je raditi na širenju morskih područja uključenih u zaštićena područja te provoditi mjere održivog ribarstva. WWF ističe i kako je Možemo jedina stranka koja je navela važnost usklađivanja politike i dokumenata prostornog, okolišnog i strateškog planiranja.

 

Most u svom programu predlaže uvođenje ekocida kao kaznenog djela radi zaštite okoliša, dok Domovinski pokret naglašava potrebu zaštite prirodnih resursa kao nacionalnog bogatstva.

 

Sve stranke se slažu oko potrebe za prelaskom na obnovljive izvore energije, s većinom naglaska na solarnu i energiju vjetra te geotermalne izvore. Međutim, WWF ističe potrebu za jasnim planovima i brzim djelovanjem u postizanju ovih ciljeva te poziva buduću Vladu na veća ulaganja u zaštitu prirode, postavljanje jasnih rokova za prestanak korištenja fosilnih goriva te na prelazak na održiv i otporan poljoprivredni sustav.

FOTO: PIXABAY