LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Politika u EU

Mladi u Europskoj uniji sve češće glasaju za krajnje desne opcije

Protekli europski i nacionalni izbori pokazali su rastuću podršku mladih krajnjoj desnici, potaknutu nezadovoljstvom zbog ekonomske nesigurnosti, imigracije i političke elite, a društvene mreže dodatno jačaju taj trend.

Protekli europski i nacionalni izbori pokazali su rastuću podršku mladih krajnjoj desnici, potaknutu nezadovoljstvom zbog ekonomske nesigurnosti, imigracije i političke elite, a društvene mreže dodatno jačaju taj trend.

Protekli izbori za Europski parlament, nacionalni izbori u Francuskoj i lokalni izbori u Njemačkoj, donijeli su povijesni uspjeh krajnje desnice, što je šokiralo mnoge, ali ne i one koji su pratili rastuće nezadovoljstvo među mladima diljem Europe. Mnogi pripadnici generacije Z i mlađi milenijalci sve otvorenije izražavaju antiimigrantske stavove i podržavaju radikalno desne stranke, što je vidljivo iz rezultata izbora, ali i iz viralnih videa koji odražavaju takve promjene u društvenom raspoloženju.
 

Utjecaj društvenih mreža i radikalizacija mladih


Veliku ulogu u širenju desnih ideja među mladima igraju društvene mreže poput TikToka i X-a (bivši Twitter). Na tim platformama, sadržaji koji veličaju teorije zavjere poput "velike zamjene" i povezuju imigraciju s nasiljem često prolaze bez kontrole. Tako su mladi sve više izloženi porukama koje glorificiraju radikalnu desnicu, što pomaže u jačanju popularnosti stranaka poput Alternative za Njemačku (AfD),  Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen u Francuskoj ili Domovinskog pokreta u Hrvatskoj.

Ključni koraci na početku nove akademske godine i nekoliko korisnih studentskih savjeta


 

Ekonomske nesigurnosti i kriza identiteta


Zašto mladi u tolikom broju podržavaju krajnju desnicu? Jedan od ključnih razloga leži u trenutnoj ekonomskoj nesigurnosti, osobito u svjetlu krize troškova života. Mnogi mladi osjećaju da su imigranti konkurencija u borbi za resurse poput stanovanja i radnih mjesta, što pojačava antiimigrantske sentimente. Također, dugoročne posljedice pandemije COVID-19, poput osjećaja izolacije i nezadovoljstva političkim elitama, dodatno su povećale sklonost prema radikalnim idejama.
 

Rast popularnosti krajnje desnice među mladima u Njemačkoj i Francuskoj


Obilježavamo 11 godina portala Studentski.hr: 11 generacija mladih, jedna zajednička priča


U Njemačkoj je na ovim europskim izborima AfD zabilježio najbolji rezultat dosad, osvojivši velik postotak glasova mladih birača, posebice onih u dobi od 24 do 30 godina. U Francuskoj, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen privuklo je oko 30 posto mladih birača, čime je povećalo svoju podršku za čak 10 postotnih bodova u odnosu na prethodne izbore. Ovaj trend jasno pokazuje rastući utjecaj krajnje desnice na mlađe generacije koji se više ne osjećaju vezanim uz liberalne vrijednosti svojih roditelja.
 

Uloga mladih lidera krajnje desnice


Jedan od razloga uspjeha krajnje desnice leži i u modernim mladim liderima poput Jordana Bardella, predsjednika Nacionalnog okupljanja u Francuskoj. Bardella je aktivan na društvenim mrežama, gdje koristi pristup koji rezonira s mladima, prezentirajući se kao "jedan od njih". Njegova mladost i sposobnost povezivanja s digitalnim naraštajem omogućila je stranci da proširi svoju biračku bazu među mlađim generacijama.

Imamo pobjednički oglas: najam 500 eura, ne smiješ kuhati ni jesti meso, a vlasnica bi koristila stan svaka 3 mjeseca


 

Posljedice za budućnost europske politike


Iako su Europa i njezine ekonomije prebrodile najgore posljedice inflacije i nezaposlenosti, politička scena ostaje duboko pogođena promjenama koje je donijela kriza identiteta i povjerenja. Krajnja desnica će, kako sada stvari stoje, i dalje igrati ključnu ulogu u oblikovanju europske politike, a mladi birači koji su se okrenuli radikalnim opcijama mogli bi ostati vjerni tim uvjerenjima i u kasnijim fazama života.
IZVOR: SPECTATOR / POLITICO
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS