LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sat za planet Zemlju

Znate li zašto se danas navečer gase svjetla?

Očekuje se gašenje javne rasvjete u više od sedamdeset hrvatskih gradova, a u sklopu „Festivala svjetla" biti će priređena i središnja proslava na Marulićevom trgu u Zagrebu.

Očekuje se gašenje javne rasvjete u više od sedamdeset hrvatskih gradova, a u sklopu „Festivala svjetla" biti će priređena i središnja proslava na Marulićevom trgu u Zagrebu.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) poziva građane diljem svijeta da se pridruže globalnoj akciji Sat za planet Zemlju i ugase svjetla na sat vremena. Svjetla će se gasiti danas, 23. ožujka 2024. godine s početkom u 20.30 sati. Cilj ove akcije je skrenuti pozornost donositelja odluka, poslovnog sektora i svih građana na važnost očuvanja našeg planeta.

Još od 2007. godine, Sat za planet Zemlju simbolično „zamračuje" brojne svjetske znamenitosti poput Opere u Sydneyu, kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru, sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, katedrale Notre Dame u Parizu, zidina u Dubrovniku, Dioklecijanove palače u Splitu i mnoge druge zamenitosti. Ova se akcija u Hrvatskoj obilježava od 2009. godine, a broj gradova koji sudjeluju u njoj kontinuirano raste. Prošle je godine više od sedamdest hrvatskih gradova isključilo svoju javnu rasvjetu, a slične brojke se očekuju i ove godine.
 
„Pozivamo građane da se pridruže akciji "doniranjem" jednoga sata svog vremena - prirodi. Sat u mraku možete provesti planirajući kako umanjiti svoj otisak na planet, a na društvenim mrežama WWF Adrije posljednjih smo desetak dana ponudili brojne ideje kako to možete učiniti'', istaknula je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

Ove godine, WWF je partner Festivala svjetla Zagreb, te će središnja proslava Sata za planet Zemlju biti priređena na festivalskoj lokaciji na Marulićevom trgu, u subotu u 20.30 sati. Sve lokacije Festivala svjetla biti će u mraku na petnaest minuta, a na WWF-ovoj lokaciji moći će se čuti glazbeno-zvučna kompozicija Odjeci Opstanka: Audio Pejzaži Alexa Brajkovića. 

Sudjeluj i ti, ugasi svjetla za planet Zemlju!
FOTO: PEXELS