LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje na FOI-ju

„Time 4 Science": Predstavljena tehnika istraživačkog grupiranja

„Time 4 Science" ima cilj organizirati niz gostovanja eminentnih istraživača iz Hrvatske i svijeta. U sklopu projekta Dragan Gamberger prikazao je način korištenja alata istraživačkog grupiranja.

„Time 4 Science" ima cilj organizirati niz gostovanja eminentnih istraživača iz Hrvatske i svijeta. U sklopu projekta Dragan Gamberger prikazao je način korištenja alata istraživačkog grupiranja.

U utorak, 7. studenog na Fakultetu organizacije i informatike održano je predavanje dr. sc. Dragana Gambergera u okviru internog projekta Time 4 Science. Gost je predstavio novi alat za istraživačko grupiranje (eng. Exploratory Clustering) čije su odlike primjenjivost na skupovima podataka opisanih vrlo velikim brojem atributa te automatsko određivanje broja grupa.

Naziv istraživačko grupiranje tehnika je dobila zbog mogućnosti da se za iste podatke generira više različitih, potencijalno korisnih rješenja među kojima korisnik može odabrati optimalno rješenje na osnovi svog ekspertnog razumijevanja domene i cilja istraživanja. Alat je javno dostupan kao internetska aplikacija. Na predavanju je prikazan način korištenja alata na realnim podacima.

Time 4 Science ima cilj organizirati niz pozvanih znanstvenih predavanja i radionica eminentnih istraživača iz Hrvatske i svijeta. Predavanja su primarno namijenjena znanstvenicima i nastavnicima FOI-ja, zainteresiranim suradnicima i doktorskim studentima, ali i svima zainteresiranima za teme koje imaju istraživački i znanstveni potencijal. Također, ideja je odabirom tema i predavača podupirati diseminaciju znanstvenih istraživanja Laboratorija i Centara koji djeluju na Fakultetu organizacije i informatike.

U prosincu je planirano pozvano predavanje prof. Marka Bohanca s Instituta Jožef Stefan. Tema predavanje bit će Making research in decision support systems: Personal experience and lessons learned.

FOTO: FOI