LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Stožera civilne zaštite RH

Danas 3164 novozaražena, a među njima i Beroš – uskoro stižu nove mjere

Stožer je objavio najnovije podatke o koronavirusu prema kojima je 3164 nova slučaja zaraze. Zbog loše epidemiološke situacije pripremljene su nove mjere kako bi se očuvala funkcionalnost zdravstvenog sustava.

Stožer je objavio najnovije podatke o koronavirusu prema kojima je 3164 nova slučaja zaraze. Zbog loše epidemiološke situacije pripremljene su nove mjere kako bi se očuvala funkcionalnost zdravstvenog sustava.

U posljednja 24 sata zabilježena su 3164 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 17 814. Među njima su 1944 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 204 pacijenata. Ministarstvo zdravstva jutros je priopćilo da je ministar Vili Beroš također pozitivan na koronavirus te da trenutno ima blažu kliničku sliku, a svoje će obaveze dalje obavljati u izolaciji.

Preminulo je 49 osoba, pa je od 25. veljače 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno zabilježeno 93 879 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1200 preminulo, a oporavilo se 74 865 osoba (2192 u posljednja 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 39 389 osoba. Do danas je ukupno testirana 649 551 osoba, od toga 8770 u posljednja 24 sata.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jutros je nakon sjednice Vlade rekao da su pripremljene nove mjere, što je na sjednici najavio premijer Plenković, koje bi se trebale primijeniti na područje cijele Hrvatske ako ne dođe do poboljšanja situacije u narednim danima. Nije rečeno o kojim je mjerama riječ, ali bit će donesene u svrhu održavanja funkcije zdravstvenog i bolničkog sustava.

U razgovoru za N1 epidemiologinja Iva Pem Novosel izložila je mjere koje je HZJZ predložio Stožeru. Jedna je od njih ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata. Preporuka je rad od kuće kada je moguće, smanjenje broja ljudi na okupljanjima, ali predložene su i mjere vezane uz rad škola:
– Online model jedan je od prijedloga. Tu je ključno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali epidemiolozi u suradnji s liječnicima školske medicine su napravili već početkom školske godine opciju A, B i C. I sada je poslan dodatan prijedlog za opciju B i C, što bi značilo da koja god škola ne može organizirati da djeca sjede po jedan u klupama, da su na razmaku, da imaju dovoljno prostora  trebala bi ići na drugi model (op.a.). To je teško i tijekom školskog odmora, zajednički su sanitarni čvorovi. Mnoge škole to uspijevaju, ali priroda prijenosa bolesti je takva da će zapravo do prijenosa doći i uz sve idealne mjere.
FOTO: FACEBOOK/VILI BEROŠ