LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
12 slučajeva zaraze

Novi soj koronavirusa: u Hrvatsku stigao Kraken, evo koji su simptomi

Novi soj se javlja baš u vrijeme kada Svjetska zdravstvena organizacija intenzivno razmišlja o kraju pandemije.

Novi soj se javlja baš u vrijeme kada Svjetska zdravstvena organizacija intenzivno razmišlja o kraju pandemije.

Jučer su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili da je u Hrvatsku stigao Kraken, novi soj koronavirusa, koji je nastao spajanjem dvaju različitih Omikrona. Konkretno, zaraza Krakenom potvrđena je kod 12 osoba koje su testiranje obavile u Republici Hrvatskoj.

Neke varijante COVID-a brže se šire i zaraznije su, a upravo u tu skupinu spada i Kraken. To se događa jer je novi soj dominantan u odnosu na prethodne, ali na sreću, novi oblik bolesti ne ostavlja teške posljedice.

Kraken je nešto zarazniji, on će početi uzimati dominaciju, brže se širi, ali za sad nema dokaza da bi bolest bila nešto teža u odnosu na ostale podvarijante omikrona – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, prenosi HRT.

Radi se o blažim kliničkim slikama prvenstveno sa strane gornjeg dišnog trakta, vrlo slično običnoj prehladi, sekrecija iz nosa, grlobolja i temperatura, koja ne bi bila jako visoka – objasnio je dr. med. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Novi soj se javlja baš u vrijeme kada Svjetska zdravstvena organizacija intenzivno razmišlja o kraju pandemije. Predstavnici WHO-a jučer su održali sastanak, a konačne odluke trebale bi biti objavljene najkasnije početkom idućeg tjedna.

 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA