LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKT: „AKTIVNI ZA POSAO“ – SAVJETODAVNA POMOĆ MLADIM NEZAPOSLENIM OSOBAMA U RIZIKU OD SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

Besplatna individualna savjetovanja za (samo)zapošljavanje

Odlučili smo provjeriti koja su to najčešća pitanja koja more mlade vezano uz zapošljavanje.

Odlučili smo provjeriti koja su to najčešća pitanja koja more mlade vezano uz zapošljavanje.

Davnog 14. 9. 2020. godine smo pisali o otvorenju besplatnog savjetovališta u sklopu projekta „Aktivni za posao“. Iako se otvorilo u jeku pandemije, čuli smo da posla nije nedostajalo. Stoga smo odlučili provjeriti koja su to najčešća pitanja koja more mlade vezano uz zapošljavanje.

Za početak podsjetite naše čitatelje čime se bavi projekt „Aktivni za posao“.

– Projekt „Aktivni za posao“ je primarno usmjeren na temu zapošljavanja, bilo da se radi o traženju posla ili pokretanju vlastitog poslovanja. Kako mu i sam naziv kaže, naglasak je na proaktivnosti i poticanju mladih da se usavršavaju i pridonose tome da budu konkurentni na tržištu rada. Kroz različite aktivnosti – radionice i individualna savjetovanja – ih u tome osnažujemo i bodrimo.

Savjetovalište je sada aktivno već godinu i pol. S kojim pitanjima se najčešće mladi javljaju?

– Da moramo izdvojiti dva najčešća pitanja, to bi bilo „kako napisati životopis i molbu“ i „kako otvoriti nešto svoje“. Pod ovo drugo uglavnom spadaju ona pitanja o poticajima za samozapošljavanje i pisanju poslovnog plana.

Na koji način im vi tu možete pomoći? Pišete li životopise i poslovne planove umjesto njih?

– Ne, ne pišemo. Procedura je takva da nam prvo oni pošalju svoje primjere koje su sami napisali. Potom ih mi pregledavamo, i to više nas, budući da više očiju više vidi, i radimo bilješke o tome na koji način bi se isto moglo poboljšati. Zatim osoba dolazi na individualne konzultacije gdje zajednički prolazimo kroz bilješke i objašnjavamo što bi se, kako i zašto moglo ispraviti, dodati ili oduzeti. Nakon toga, osoba odlazi doma, radi izmjene i ponovno šalje primjerak. Ako ima potrebe i želje, nalazimo se opet. I tako dokle god  korisnik na kraju nije zadovoljan svojim produktom.

Ako smo dobro shvatili, postoje i psihosocijalna savjetovanja. Što bi to bilo?

– Psihosocijalna savjetovanja provode stručne osobe, psihologinje. Tema zapošljavanja može biti stresna i opterećujuća. Uglavnom nam se javljaju osobe koje su već frustrirane jer ne uspijevaju pronaći posao, osjećaju se neuspješno, gube motivaciju, misle da s njima nešto nije u redu. Tada nije dovoljno uljepšati životopis, već je potrebno osnažiti osobu i podsjetiti ju na njezine vrijednosti i mogućnosti.

Koliko mladih je dosad prošlo kroz savjetovalište i imate li informaciju koliko se njih nakon njega zaposlilo?

– 80-ak korisnika je dosad koristilo uslugu individualnog savjetovanja. Nažalost, nemamo za svakoga povratnu informaciju, budući da to ovisi o njima i tome hoće li nam javiti. No, dobar dio njih nam se zbilja javi, što nas posebno veseli. Najčešće nam se jave oni kojima se odobre poticaji za samozapošljavanje.

Za kraj, kako vam se zainteresirani mogu javiti?

– Mogu nam se javiti putem maila: isumprojekti@gmail.com. Također, pozvali bismo ih da prate naše društvene mreže (Facebook i Instagram), budući da tamo, osim o savjetovanjima, mogu naći i informacije o našim drugim aktivnostima, kao što su razne radionice na temu (samo)zapošljavanja. Uskoro spremamo pravu poslasticu za one koji se žele okušati u poduzetništvu.

Institut za stručno usavršavanje mladih u sklopu trogodišnjeg programa za razdoblje 2020. – 2023. godine „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udrugu „Impress“ i Centar za razvoj mladih, provodi projekt „AKTIVNI ZA POSAO – savjetodavna pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti“.

FOTO: UNSPLASH