LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

„To nisu samo ženske stvari“: javnozdravstvenom akcijom podiže se svijet o najsmrtonosnijem ginekološkom raku

Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2019., od raka godišnje oboli 485 žena što je 4% od svih novooboljelih žena od raka, a umru 352 žene.

Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2019., od raka godišnje oboli 485 žena što je 4% od svih novooboljelih žena od raka, a umru 352 žene.

U organizaciji udruge SVE za NJU u subotu 4. lipnja 2022. na Bundeku je održana javnozdravstvena akcija To nisu samo ženske stvari. Građani su u akciji mogli sudjelovati i virtualno širom Hrvatske. Sudjelovanjem u akciji sudionici su pružili podršku prevenciji i ženama oboljelima od ove bolesti.

To nisu samo ženske stvari provodi se petu godinu zaredom u svibnju uz potporu European Ovarian Cancer Coallition čiji je Udruga član. Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika koji je obilježen 8. svibnja organizator je i danas skrenuo pozornost na važnost brige o ženskom reproduktivnom zdravlju, prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Cilj akcije je potaknuti žene na redovite kontrolne preglede, zdraviji način života i tjelovježbu te naglasiti važnost podrške oboljelima.

Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki rak. Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2019., od raka godišnje oboli 485 žena što je 4% od svih novooboljelih žena od raka, a umru 352 žene. Čak 9 od 10 žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati te više od 60% žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika. Unatoč značajnom napretku u liječenju ove bolesti rano otkrivanje je i dalje ključno za dobre ishode liječenja.

Akciju su podržali gđa. dr.sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u ime pokrovitelja gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, prim. Višnja Matković i predstavnica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara Iva Supan. Predsjednica SVE za NJU Almenka Balenović posebno je zahvalila okupljenima i partnerima ovogodišnje akcije.

U sklopu javnozdravstvene akcije održana je utrka na 800 m i 4 km kako bi se na simboličan način skrenula pozornost na važnost tjelesne aktivnosti u zaštiti zdravlja. Među sudionicima su bile žene i muškarci, članovi klubova, članovi obitelji, prijatelji oboljelih, prijatelji Udruge, liječnici, oboljele žene i članice Udruge.

Svi su sudionici dobili edukativni letak s najosnovnijom korisnim informacijama. Iz Udruge se zahvaljuju svim sudionicima na podršci. Prihod od uplaćenih startnina bit će usmjeren za provedbu programa Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

FOTO: PEXELS