LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STRESNI DANI

Pripremate ispite s kavom u rukama? Nemojte pretjerivati, ovo su preporučene količine

Ako se želite dobro pripremiti za ispite preporuka je rasporediti unos iste tijekom dana, kako na kraju ispitni rokovi ne bi neslavno završili po zdravlje.

Ako se želite dobro pripremiti za ispite preporuka je rasporediti unos iste tijekom dana, kako na kraju ispitni rokovi ne bi neslavno završili po zdravlje.

Mnogi studenti za vrijeme ispitnih rokova posežu za kavom. Vjeruju da im ona daje energiju te da zbog tog učinka kave lakše usvajaju gradivo. To za energiju na koncu i nije neistina, međutim, čak i u najstresnijim danima poput ispitnih rokova treba pripaziti na količine.

Kava kao napitak preporuča se u umjerenim količinama, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dnevna doza kofeina ne bi trebala prelaziti 400 mg.

U prijevodu, to su otprilike četiri šalice kave (po 100 mg kofeina po šalici), ali ipak na umu treba imati i činjenicu da se kofein ne nalazi samo u kavi, već i u drugim napicima poput čaja i gaziranih pića, ali i u čokoladi i nekim lijekovima.

Pijenje više od 400 mg kofeina dnevno može dovesti do negativnih učinaka na zdravlje, poput poremećaja spavanja, povišenog krvnog tlaka, nervoze, uznemirenosti i povećanog rizika od srčanog udara. Stoga, ako ste skloni nekim od ovih problema, ili imate hipertenziju, trebali biste ograničiti unos kofeina.

Pijenje velike količine kave u kratkom vremenskom razdoblju također može dovesti do prekomjernog uzbuđenja, nesanice i drugih neželjenih učinaka. Stoga, ako se želite dobro pripremiti za ispite preporuka je rasporediti unos iste tijekom dana, kako na kraju ispitni rokovi ne bi neslavno završili po zdravlje.

Ukratko, umjerena količina kave (do 4 šalice dnevno) je sigurna za većinu ljudi, ali ako imate problema sa zdravljem ili želite izbjegnuti negativne učinke, trebali biste ograničiti unos kofeina.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA