LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IMA ROKOVA!

Padanje ispita nije smak svijeta, a ovo je pet razloga zašto ocjene nisu mjerilo znanja

Kada jednom padnete ispit, svaki pad nakon toga bit će lakši, a postoji i mnogo razloga koji idu u prilog tome da ocjene nisu mjerilo znanja, a i uostalom – ima rokova!

Kada jednom padnete ispit, svaki pad nakon toga bit će lakši, a postoji i mnogo razloga koji idu u prilog tome da ocjene nisu mjerilo znanja, a i uostalom – ima rokova!

Mnogi od nas su prije ili poslije pali jedan ispit i nakon toga se osjećali kao da ne postoji dalje, kao da je svijet stao i počeli preispitivati svoju motivaciju i sposobnost za studiranje. Vjerujte nam, kada jednom padnete ispit, svaki pad nakon toga bit će lakši, a postoji i mnogo razloga koji idu u prilog tome da ocjene nisu mjerilo znanja, a i uostalom – ima rokova! U nastavku pročitajte 5 razloga zašto smatramo da ocjene defintivno nisu mjerilo znanja.

Ne definiraju vaše osobne sposobnosti i interese

Svatko uči na neki drugi način, neki bolje kroz praksu, a neki kroz teoriju i na kraju dana svatko nešto zna bolje od onog drugog. Ono čime ćete se vi baviti u budućnosti vjerojatno uopće nije vezano uz kolegij koji ste baš pali.

Ne uzimaju u obzir okolnosti

Nekada padnemo ispit zbog životnih okolnosti koje nam nagomilaju stres pa nas on često imobilizira, iako toga nismo u potpunosti svjesni. Međutim, podsvijest se dovoljno nahranila tim stresom da je narušila našu efikasnost. Također, tu su i situacije poput bolesti, koje nikako ne znače da niste bili sposobni naučiti sve barem za pozitivnu ocjenu.

Nemaju veze s vašim kvalitetama

Vaše će ocjene zbilja rijetko pokazivati kakve kvalitete zapravo imate. Najčešće će pokazati koliko ste bili koncentrirani i motivirani za učenje nekog gradiva, a za neko gradivo nam nekada jednostavno nedostaje motivacije pa je i pad okej. Iako ste pali neki ispit, možete, recimo, imati izraženu sposobnost rada u timu, dobre vještine pregovaranja te znate asertivno komunicirati. To će na kraju dana biti ono što će vas puno prije zaposliti od ocjene u indeksu.

Nisu jedini način za mjerenje uspjeha

Uspjeh je individualna stvar i netko u jednoj stvari može biti bolji od onog drugog. Ne morate pokušavati biti jednako dobri ili najbolji u svakom području. Mnogi kolege koji padaju neki ispit, već su nekoliko puta usto zakoračili na nekoliko stepenica prema uspješnoj karijeri u struci u kojoj se upravo vide u budućnosti. Neki, s druge strane, imaju razvijenu emocinalnu ili socijalnu inteligenciju pa se u životnim situacijama snalaze bolje nego mnogi od nas. To je isto uspjeh.

Ocjene ne znače životni uspjeh

Nekolicina uspješnih ljudi barem je jednom u životu pala neki ispit ili u nečemu nije postizala zavidne rezultate. Neki su informatičari muku mučili čak i s najobičnijim stvarima poput zadaćnica. Odlični govornici i pisci čak i danas ne znaju riješiti razlomke. Dakle, trebate imati cilj te vam treba biti jasno kako na putu do tog cilja neke stvari samo morate proći, ali ima rokova, pa ne znači da ih morate proći isprve. Bitno je samo da ste zadovoljni svojim životom i na kraju dana uspješni u polju koje vas zanima.

Nemojte se predavati i samo prijavite sljedeći rok. Tko zna, možda ćete vi danas-sutra biti upravo na mjestu profesora kod kojeg ste pali. Možda samo nećete biti na istoj katedri i predavati isti kolegij.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA