LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje i ljepota

Pet načina da se opustite u samo pet minuta

Oslobodite se nepotrebnog stresa slijedeći ove trikove.

Oslobodite se nepotrebnog stresa slijedeći ove trikove.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći pri opuštanju.

Žvačite žvakaću gumu

Studija Sveučilišta Swinburne u Melbourneu dokazala je da žvakanje žvakaće gume smanjuje razinu hormona stresa, kortizola za 16 posto kada proživljavamo blagu razinu stresa, a za 12 posto kada naše tijelo proživljava visoku razinu stresa, prenosi joomboos.

Pijte biljne čajeve

Biljni čajevi poput zelenog čaja, kamilice i matičnjaka sadrže visoke razine aminokiselina koje nas smiruju i vrlo je korisno konzumirati ih kada se nađete u stresnoj situaciji. Također, na dnevnoj bazi možete konzumirati crni čaj koji regulira hormone stresa.

Brojite u sebi 

Jedan od najpopularnijih načina za smanjenje razine stresa je brojanje. Kada se nađete u stresnoj situaciji, brojite do deset i ubrzo ćete početi osjećati olakšanje. Ako brojanje do deset nije dovoljno, samo nastavite sve dok vam ne bude lakše.

Pjevajte

Pjevanje potiče naš mozak na lučenje hormona oksitocina koji ima veliku ulogu u tome kako osjećamo određena zadovoljstva. Također, stimulira i naš živac vagus koji je zadužen za opuštanje.

Masaža je spas

Masiranje određenih dijelova tijela u kojima osjećamo napetost, odličan je način za poboljšanje našeg cjelokupnog mentalnog zdravlja. Čak i ako niste u prilici odlaziti na masažu ili nemate osobu koja će vas masirati, neke dijelove tijela kao što su noge, možete izmasirati i sami i uvelike si pomoći.
FOTO: UNSPLASH