LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava prehrana

Jesu li zdrave varijante čipsa stvarno zdravije?

Jesu li čips od cikle, graška ili mrkve zaista zdraviji od krumpirovog čipsa –  pogledajte odgovor.

Jesu li čips od cikle, graška ili mrkve zaista zdraviji od krumpirovog čipsa –  pogledajte odgovor.

Možda se na prvu čini da su „zdravije“ verzije grickalica uistinu zdravije, ali to nije istina u slučaju povrtnog čipsa, piše Hina.

Naime, kušači proizvoda iz Ureda za zaštitu potrošača njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija (Verbraucherzentrale NRW) odlučili su testirati čak dvanaest različitih vrsta čipseva od cikle, pastrnjaka, slatkog krumpira, leće i graška. 
 


VEZANO: ZDRAV DORUČAK: Jednostavan recept za fit doručak


 

Razlika u broju kalorija nije značajna


No, otkrili su da kupci neće unijeti znatno manje masnoće ako umjesto krumpirovog čipsa pojedu čips od leće ili neke druge mahunarke .Na 100 grama takvog čipsa unijet ćete oko 450 kcal, što i nje velika razlika u odnosu na 540 kcal kod krumpira.

Prema prosjeku razlika se kreće oko 17 posto manje kalorija, što i nije toliko zdravije. Prema nekim ispitivanjima, čips od određenih vrsta povrća imao je i više masti od krumpirovog, dok je prosjek kalorija povrtnih čipseva oko 510 na 100 grama.

Zaključak studije bio je da ne treba čitati poruke na pakiranjima, već sastojke i sve ono napisano sitnim slovima. Istraživači su savjetovali da se povrtni čips bilo koje vrste konzumira u umjerenim količinama, a to možete tako da stavite čips u zdjelicu te ostatak pospremite izvan svog vidnog polja, savjetovali su stručnjaci.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA