LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava prehrana

Kuhajte sa Studentskim: donosimo vam tri recepta za zdravo grickanje i uživanje

Tko kaže da grickanje ne može biti zdravo i obogaćeno vitaminima i mineralima? Uz tri recepta zdravih grickalica uvjerite se u suprotno!

Tko kaže da grickanje ne može biti zdravo i obogaćeno vitaminima i mineralima? Uz tri recepta zdravih grickalica uvjerite se u suprotno!

Još uvijek nije prošao siječanj, neki se možda drže svojih dijeta i novih zdravih navika, no neki često dobiju napad ili želju za grickanjem nekakvog čipsa, tortilja ili slatke i jedinstvene čokolade. Što kada bismo vam rekli da ne morate prestati grickati iako ste na dijeti? Ako ne vjerujete, pročitajte tri recepta za slane grickalice iz rubrike Kuhajte sa Studentskim koja će oduševiti i vas i vaše goste koji nisu na dijeti!

Grčki umak uz integralne grisinije:

  • 150 g grčkoga jogurta
  • 100 g krem sira
  • sol, papar, kopar, sezam
  • češnjak u prahu ili dva češnja.

Humus uz svježe povrće, tortilja-čips ili štogod drugo:

Savršen recept za studente: hrskave mozzarella kuglice u samo nekoliko koraka


  • 400 g slanutka
  • 2 žličice tahinija (možete napraviti i sami – izblendajte prženi sezam i dodajte ulja te nastaviti blendati dok ne dobijete malo gušću smjesu)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat papra, soli, peršina, začinske paprike
  • žlica limunovog soka
  • nekoliko sušenih rajčica (tri su sasvim dovoljne)
  • oko 100 ml vode.

Sve sastojke postepeno ubacujte u blender. Smjesa bi trebala biti gusta i jednolična, no ako volite komadiće rajčice i slanutka blendajte kraće.

Čips od kelja:

Chia tortice: ukusni zalogaji savršeni za sve one koji traže brz i zdrav obrok


  • narezani listovi kelja (ne i stabljike)
  • začini po želji
  • maslinovo ulje.

Pripremite smjesu od maslinova ulja, soli i drugog omiljenog začina (kurkuma, papar, paprika, čili, luk, đumbir...) te u nju umačite listove kelja koje ste prethodno narezali. Ostavite ih na papiru za pečenje oko 30 minuta i za to vrijeme zagrijte pećnicu na 70°C. Tako će se kelj prosušiti, a ne i zagorjeti. Proces može trajati oko sat ili dva vremena – svakako provjeravajte koliko je hrskav. Gotova grickalica! Ovaj čips možete poslužiti uz humus ili grčki umak koji smo zapisali. 

Isprobajte tiramisu kolačiće, slatku i zabavnu verziju klasičnog deserta


Važno je istaknuti da je kelj obogaćen mineralima, vitaminima A i C, željezom, luteinom i prehrambenim vlaknima, a ima i nisku energetsku gustoću. Ovo je onda zaista dobar početak za uvrstiti ga u svakodnevnu prehranu ako do sada niste bili prevelik obožavatelj.

FOTO: PIXABAY