LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrav život

7 savjeta za unaprjeđenje prehrane

Ako je jedan od vaših novogodišnjih ciljeva odlazak u teretanu ili zdravija prehrana, onda će vam ovi savjeti biti izuzetno korisni.

Ako je jedan od vaših novogodišnjih ciljeva odlazak u teretanu ili zdravija prehrana, onda će vam ovi savjeti biti izuzetno korisni.

S dolaskom nove godine, ljudi često donose velike odluke poput redovitog odlaska u teretanu i unaprjeđenja životnog standarda, a time i prehrane. Kako bi vam pomogli da ostanete na tom putu, pripremili smo sedam savjeta koji prema NHS-u sadrže sve osnove koje bi trebali poznavati.
 

1. Obroke pripremajte na bazi ugljikohidrata s visokim udjelom vlakana


U tu kategoriju pripadaju krumpiri, kruh, riža, tjestenina i žitarice – birajte one s visokim udjelom vlakana ili one integralne. Važno je da pripazite koliko masti dodajete prilikom pripreme jela s navedenim sastojcima jer je upravo mast ta koja povećava broj kalorija.
 

2. Konzumacija voća i povrća


Preporučuje se dnevni unos pet porcija raznovrsnog voća u bilo kojem obliku: svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno ili cijeđeno.
 

3. Jedite više ribe, čak i one masnije


Riba je dobar izvor proteina i sadrži mnogo vitamina i minerala, stoga se preporučuje njena konzumacija najmanje dva puta tjedno, uključujući barem jednu porciju masne ribe – losos, tuna, oslić, skuša, sardine i slično.

One sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u prevenciji bolesti srca.
 

4. Smanjite unos zasićenih masti i šećera


Preporučuje se unos malo masti u prehrani, ali važno je obratiti pažnju na količinu i vrstu masti. One zasićene nalaze se u kolačima, slanini, tvrdom siru, kobasicama i slično. 

Preporučuje se korištenje male količine biljnog ili maslinovog ulja, a može se koristiti i margarin smanjene masnoće umjesto maslaca i svinjske masti.
 

5. Smanjite unos soli


Odraslim osobama ne preporučuje se unos više od šest grama soli dnevno jer njen povećan unos može povećati krvni tlak. Osobe s visokim krvnim tlakom imaju veći rizik od razvoja bolesti srca ili moždanog udara.

Gledajte oznake na hrani koju kupujete da kontrolirate unos soli – više od 1.5 g soli na 100 g namirnice znači da je hrana visoka u soli.
 

6. Nemojte preskakati doručak


Zdrav doručak bogat vlaknima i siromašan masnoćama, šećerom i soli može biti dio uravnotežene prehrane i pomoći vam da unesete nutrijente potrebne za dobro zdravlje, ali i dati vam energije za početak dana.
 

7. Pijte dovoljno vode


Potrebno je piti dovoljno tekućine da bi se spriječila dehidracija – otprilike šest do osam čaša vode dnevno. Osim vode, dobre alternative su i mlijeko s manje masti i napici s manje šećera, uključujući čaj i kavu.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA