LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo zdravlja predložilo, MZOS se složio

U menzama ćemo moći kupiti pivo na iksicu!

Jedna od najpopularnijih studentskih namirnica uskoro dolazi u hrvatske menze.

Jedna od najpopularnijih studentskih namirnica uskoro dolazi u hrvatske menze.

Uskoro nakon ukusne pizze i druge slane hrane u menzi nećete više morati piti vodu ili sokiće, nego ćete u menzi, uz sve obroke, moći kupiti pivo. Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede udružili su snage te, kao jedan od prvih poteza u novoj vladi, odlučili razveseliti studente nagovorivši ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara da proširi ponudu u studentskim menzama. Ministar je pristao te pivo uvrstio na popis subvencioniranih proizvoda.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta doznajemo da će se pivo subvencionirati 50%, kao i ostala pojedinačna jela i drugi prehrambeni proizvodi koji nisu sastavnice meni obroka (članak 10, stavak 1, Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata).

Pivo ćemo tako, ovisno o menzi, moći kupiti za 4-8 kuna. Zbog povratne naknade ambalaže, uvest će se pivo u limenkama, a neki studenti već se vesele:

- Ako imamo mađarsku vodu u menzama, znači li to da ćemo imati i strano (inozemno) pivo? Pa to je odlično! Glasam za Stellu ili Heineken!

Ministar Šustar studentima, kaže, vjeruje i očekuje da će lagano uživati u pivu, a ne ga konzumirati u prekomjernim količinama.

Mirna, studentica češkog jezika, koja je prošli semestar provela u Brnu u Češkoj svjedoči kako mogućnost kupovine piva u češkim menzama postoji već duže vrijeme. Zasad nije poznato kad će se pivo početi prodavati kod nas, te hoće li ga biti baš u svim menzama. U svakom slučaju, dobra je vijest da u vrućim ljetnim mjesecima koji nam slijede više nećemo morati strašno žedni trčati do prvog dućana.

Već i ptičice na grani znaju da je pivo  – proizvod dobiven alkoholnim vrenjem pivske sladovine upotrebom čistih kultura pivskih kvasaca Saccharomyces cerevisiae, a iznimno spontanim vrenjem ili uporabom mješovitih mikrobnih kultura (članak 3, stavak 1. Pravilnika o pivuprehrambena namirnica, a ne opasno alkoholno piće (hvala Ministarstvu poljoprivrede sa zabavnim Pravilnikom na tome!). Osim toga, znamo i da je pivo zdravo: Studentski.hr ranije je pisao da je krigla piva krigla zdravlja.

FOTO: FOTOMONTAŽA (I.PERKOV/STUDENTSKI.HR/PIXABAY)