LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZDRAVLJE I LJEPOTA

5 savjeta za zdravu i lijepu kožu

Održavanje zdrave i lijepe kože zahtijeva sustavnu i odgovarajuću njegu, kao i svakodnevne navike koje produžuju njezinu vitalnost.

Održavanje zdrave i lijepe kože zahtijeva sustavnu i odgovarajuću njegu, kao i svakodnevne navike koje produžuju njezinu vitalnost.

Zdrava i sjajna koža odražava opću dobrobit za organizam te igra ključnu ulogu u samopouzdanju i osjećaju ljepote. Održavanje kože u najboljem mogućem stanju zahtijeva dosljednost, odgovarajuću njegu i pažljivo razmatranje svakodnevnih navika. U nastavku ćemo vam pružiti pet ključnih savjeta koji će vam pomoći da postignete i zadržite zdravu i lijepu kožu.


Redovito čišćenje kože


Temeljita higijena osnova je svake dobre njege kože. Redovito čišćenje uklanja nečistoće, višak masnoće i mrtve stanice kože koje mogu začepiti pore i uzrokovati probleme poput akni. Odaberite nježne proizvode za čišćenje koji su prikladni za vaš tip kože. Umivanje ujutro i navečer je preporučljivo, a nakon čišćenja nanesite hidratantnu kremu kako biste održali ravnotežu vlage.
 

Hidratacija


Dobra hidratacija ključna je za zadržavanje elastičnosti i svježine kože. Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste osigurali pravilno funkcioniranje stanica kože. Osim unutarnje hidratacije, koristite i kvalitetne hidratantne kreme ili serume koji odgovaraju vašem tipu kože. Hidratantni proizvodi pomažu zadržavanju vode u koži te je čine mekanom i blistavom.


Zaštita od sunca


UV zračenje jedan je od glavnih uzročnika preranog starenja kože i drugih problema kao što su hiperpigmentacija i rak kože. Redovito korištenje zaštitnog faktora (SPF) je ključno, čak i za oblačnih dana. Odaberite širok spektar SPF-a i nanesite ga najmanje 15 minuta prije izlaska na sunce. Osim toga, nosite šešire, sunčane naočale i zaštitnu odjeću kako biste dodatno smanjili izloženost UV zračenju.
 

Uravnotežena prehrana


Ono što jedete ima izravan utjecaj na izgled vaše kože. Uvrstite raznovrsnu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i proteinima. Antioksidansi prisutni u svježem voću i povrću pomažu u zaštiti stanica kože od oštećenja. Također, omega-3 masne kiseline iz ribe i orašastih plodova mogu poboljšati elastičnost kože.
 

Minimalno šminkanje i pravilna njega


Pokušajte smanjiti upotrebu teške šminke koja može začepiti pore i ometati disanje kože. Kada koristite šminku, redovito je uklanjajte prije spavanja kako biste omogućili koži da se oporavi tijekom noći. Također, obratite pažnju na svoj tip kože i koristite proizvode koji su prilagođeni njoj kako biste izbjegli iritacije i alergijske reakcije.


U zaključku, održavanje zdrave i lijepe kože zahtijeva sustavnu i odgovarajuću njegu, kao i svakodnevne navike koje produžuju njezinu vitalnost. Slijedeći tih pet savjeta, možete postići blistavu kožu koja će zasigurno privući pažnju i povećati vaše samopouzdanje.
FOTO: UNSPLASH