LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Diskusija o kvaliteti obrazovnog sustava

„Trebamo biti svjesni da nas politika gura u tu poziciju u kojoj smo manje vrijedni i bez perspektive“

U panel-diskusiji održanoj u Kavani Hotela Continental u Opatiji, predavači Bojana Ćulum i Boris Jokić prisutne su uveli u temu kvalitete obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Nakon kraćih uvodnih predavanja sudionici su predavačima postavljali pitanja i komentirali ovu aktualnu temu.

U panel-diskusiji održanoj u Kavani Hotela Continental u Opatiji, predavači Bojana Ćulum i Boris Jokić prisutne su uveli u temu kvalitete obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Nakon kraćih uvodnih predavanja sudionici su predavačima postavljali pitanja i komentirali ovu aktualnu temu.

U Kavani Hotela Contitental u Opatiji 23. veljače održala se panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates. Tema je bila jedna od onih koje su obilježile 2016. godinu, a to je kvaliteta obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Predavači su bili Bojana Ćulum, docentica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i Boris Jokić, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu te bivši voditelj kurikularne reforme. Upravo zbog kvalitetnih predavača, ali i aktualne teme, Kavana u Opatiji bila je pretijesna za znatiželjnike koji su nakon kratkih predavanja postavljali pitanja i davali komentare panelistima. U tim se komentarima uglavnom kritiziralo današnje zastarjelo obrazovanje i izražavala se želja za ostvarenjem spomenute kurikularne reforme.

U prvom su dijelu predavači prisutne uveli u temu diskusije. Bojana Ćulum dotaknula se društvene misije sveučilišta, odnosno UNESCO-vom definicijom sveučilišta prikazala je koliko zapravo hrvatskom visokom obrazovanju trebaju promjene. Prema toj definiciji, od sveučilišta se očekuje da ponude rješenja za probleme održivog razvoja, društvene nejednakosti i druge pojave koje ključno oblikuju današnjicu. Predavačica se složila s prisutnima da je hrvatsko obrazovanje daleko od te definicije te da su potrebne izrazite promjene kojima ćemo ići naprijed i stvoriti bolji obrazovni sustav.

FOTO: Facebook

Boris Jokić u svojem se predavanju osvrnuo na slabu najnapredniju razinu pismenosti u Hrvatskoj. On je najveću kritiku zbog tih činjenica dao vlasti, jasno iskazujući nezadovoljstvo trenutnim vodstvom države, ali i opozicijom. Nakon toga se osvrnuo na kurikularnu reformu čiji je bio voditelj do svibnja 2016. godine

– Nije ideja bila izbaciti Marulića i staviti Štulića, već pomaknuti škole prema drugačijim elementima razvoja, stvoriti mladu osobu koja će znati kritički razmišljati, poštivati druge i drugačije i stvoriti potencijal u državi – izjavio je Jokić.

Jokić je u kratkom predavanju zaključio kako je potrebna promjena obrazovanja i kako je potrebno stvoriti školstvo u kojem će svi imati jednake mogućnosti.

U drugom dijelu predavači su odgovarali na pitanja zainteresiranih sudionika. Teme su se uglavnom odnosile na problem zastarjelog sustava u školama i fakultetima. Tako je i predavačica Ćulum priznala da se na sveučilištima radi po pravilnicima iz 90-ih godina koja se onda uglavnom i krše zbog njihove nefunkcionalnosti. Bivša studentica izrazila je nezadovoljstvo zbog ignoriranja volontiranja kao iskustva tijekom pronalaska posla, a također se dotakla teme darovite djece. Tako je majka jednog takvog djeteta razočarana niskom brigom oko budućnosti djece koja mogu mnogo doprinijeti našoj državi, ali se nažalost događa da se njihove zajednice zatvaraju. U kurikularnoj je reformi upravo to pitanje spomenuto i predavač Jokić je izjavio da djeca trebaju imati mogućnost prelaska u starije razrede u predmetima u kojima im je izražena darovitost.

Ipak, veliku ulogu kod svih ovih problema ima politika kojom su predavači izrazito nezadovoljni, ali imaju optimističnu sliku budućnosti. Boris Jokić je zaključio da se vraćamo u prošlost jer nema sadržaja i kreativnosti, a politika je ta koja stvara mišljenje da smo manje vrijedni i da nemamo perspektive zbog čega zajednica ni ne ide naprijed.

– Ova zemlja ima ogromni potencijal, trebamo samo biti svjesni da nas politika gura u tu poziciju u kojoj smo manje vrijedni i bez perspektive. Trebamo osvijestiti svoj potencijal. Ova zemlja može puno bolje i ja sam siguran da će se napredak dogoditi – zaključio je Boris Jokić

FOTO: FACEBOOK