Studentska bezglutenska prehrana
Je li došlo vrijeme za uvođenje sigurnog bezglutenskog obroka u studentske menze? Studenti pozivaju na raspravu
„Studenti s celijakijom nemaju pristup sigurnom bezglutenskom obroku niti u jednoj menzi u Hrvatskoj. Izostanak sustavne podrške često rezultira kršenjem stroge bezglutenske prehrane i izlaganje riziku za razvoj različitih komplikacija bolesti.”

„Studenti s celijakijom nemaju pristup sigurnom bezglutenskom obroku niti u jednoj menzi u Hrvatskoj. Izostanak sustavne podrške često rezultira kršenjem stroge bezglutenske prehrane i izlaganje riziku za razvoj različitih komplikacija bolesti.”
Udruga CeliVita – Život s celijakijom, Udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozivaju vas na panel raspravu koja će se održati sutra, 27. svibnja u Studentskom centru u Zagrebu, s jednim ciljem - uvođenjem sigurnog bezglutenskog obroka u studentske menze.
Celijakija je doživotna autoimuna bolest koja se javlja kod osoba s genetskom sklonošću, a uzrokuje ju konzumacija glutena i njemu srodnih bjelančevina koje se nalaze u pšenici, raži, ječmu te katkad u zobi. Jednostavnije rečeno, radi se o alergiji na pšenicu i intoleranciji na gluten. Jedini lijek je stroga i doživotna bezglutenska dijeta kojoj studenti nemaju pristup ni u jednoj studentskoj menzi u Hrvatskoj.
Poslije uvodnog govora u deset sati, slijedi Razgovor (panel) studenata s celijakijom - gdje će studenti iznijeti probleme studentskog života s celijakijom u mjestu gdje ne postoji menza s bezglutenskom ponudom, komentirat će organizaciju prehrane, kao i svakodnevne prepreke s kojima se susreću. Nakon studenata, riječ će preuzeti stručnjaci. U Razgovoru (panel) stručnjaka tema će biti problematika te potencijalno uvođenje bezglutenske ponude u studentske menze, nakon čega će se premijerno prikazati edukativni video „Sigurno bez glutena”. Sve posjetitelje na kraju čeka bezglutensko osvježenje i druženje.
Prijaviti se možete putem ove poveznice, a više o celijakiji možete pronaći na web stranici Udruge CeliVita.
Što je celijakija?
Celijakija je doživotna autoimuna bolest koja se javlja kod osoba s genetskom sklonošću, a uzrokuje ju konzumacija glutena i njemu srodnih bjelančevina koje se nalaze u pšenici, raži, ječmu te katkad u zobi. Jednostavnije rečeno, radi se o alergiji na pšenicu i intoleranciji na gluten. Jedini lijek je stroga i doživotna bezglutenska dijeta kojoj studenti nemaju pristup ni u jednoj studentskoj menzi u Hrvatskoj.
„Studenti s celijakijom nemaju pristup sigurnom bezglutenskom obroku niti u jednoj menzi u Hrvatskoj. Primorani su svakodnevno sami pripremati hranu što je izrazito naporno i značajno skuplje od prehrane u menzi. Studenti s celijakijom koji žive u studentskim domovima moraju svakodnevno dekontaminirati čajne kuhinje i tamo pripremati hranu. Zbog toga je njima studiranje značajno otežano, pogotovo izvan matičnog grada. Izostanak sustavne podrške često rezultira kršenjem stroge bezglutenske prehrane i izlaganje riziku za razvoj različitih komplikacija bolesti.”
Što očekuje posjetitelje panel rasprave?
Poslije uvodnog govora u deset sati, slijedi Razgovor (panel) studenata s celijakijom - gdje će studenti iznijeti probleme studentskog života s celijakijom u mjestu gdje ne postoji menza s bezglutenskom ponudom, komentirat će organizaciju prehrane, kao i svakodnevne prepreke s kojima se susreću. Nakon studenata, riječ će preuzeti stručnjaci. U Razgovoru (panel) stručnjaka tema će biti problematika te potencijalno uvođenje bezglutenske ponude u studentske menze, nakon čega će se premijerno prikazati edukativni video „Sigurno bez glutena”. Sve posjetitelje na kraju čeka bezglutensko osvježenje i druženje.
Prijaviti se možete putem ove poveznice, a više o celijakiji možete pronaći na web stranici Udruge CeliVita.
OZNAKE:
IZVOR:
UDUGA CELIVITA
FOTO:
KAMILA211/PIXABAY