LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muke studenata

Senioritis – zvuči kao šala, ali mnogim studentima narušava kvalitetu života

Ako te od diplome dijeli tek nekoliko ispita i diplomski, a jedino o čemu razmišljaš je kako ti se više ne da studirati – nisi jedini. Moguće je da patiš od senioritisa.

Ako te od diplome dijeli tek nekoliko ispita i diplomski, a jedino o čemu razmišljaš je kako ti se više ne da studirati – nisi jedini. Moguće je da patiš od senioritisa.

Ako si prošao više od pola puta do diplome, vjerojatno si već položio one najgore ispite zbog kojih mnogi odustaju na prvoj ili drugoj godini, vjerojatno već znaš sve o tome kako tvoj fakultet funkcionira, dobivaš i bolje ocjene, znaš procijeniti koliko ti je učenja dovoljno za prolaz na ispitu, a znaš se i izvući na usmenom kad te baš potrefi nešto što ne znaš najbolje. Ukratko, znaš sve o studiju i sad ti samo preostaje nastaviti istim tempom i dobiti zasluženu diplomu

Ipak, iako bi sve trebalo biti super, nemaš više motivacije za učenje, na predavanja ti se ne da, a imaš i osjećaj da te više nimalo ne zanima područje koje studirate. Možda patiš od senioritisa.

Senioritis je pojava u kojoj se najviše govori u Americi i Kanadi, a označava gubitak motivacije za studij ili školu krajem nastavne i akademske godine, ili pak gubitak motivacije približavanjem trenutku završetka studiranja. Ne radi se o medicinski prepoznatom sindromu, niti je njegova pojava opasna za pojedinca, ali ipak može narušiti kvalitetu studiranja i života. 
 
VEZANO: Umoran sam, ljut i tužan – studenti otvoreno o burnoutu

Mnogi studenti koji pate od senioritisa gube motivaciju za studij jer su pronašli posao pa imaju osjećaj kao da im diploma više ne treba, iako su daleko dogurali. Neki smatraju da ionako neće naći posao, pa im se javlja gubitak motivacije. O senioritisu smo razgovarali s nekoliko studenata viših godina. 

– Ne znam imam li senioritis, ali kad ga opišete, možda i imam. Prošlu godinu mi se nije baš dalo na predavanja, a na preddiplomskom mi to nije bilo problem. Imala sam jednu bilježnicu za faks prošle godine, a prije je svaki kolegij imao svoju i pisala sam valjda sve što bi profesori rekli. Možda je to senioritis. – govori nam studentica Filozofskog Ana koja na jesen upisuje 5. godinu, odnosno 2. godinu diplomskog studija.

Marko, s druge strane, misli da je senioritis sličan burnoutu, a on ga je iskusio jer uz studiranje i radi. 

– Senioritis mi zvuči kao burnout i mislim da puno više studenata proživljava burnout nego što se o tome priča. Ja sam sad na petoj godini, ali nisam položio par laganih predmeta i napisao diplomski pa upisujem apsolventsku. Stigao bih ih položiti da sam se malo više potrudio i mogao sam sad imati diplomu, ali eto, nekako mi se nije dalo kad već imam posao. I par drugih studenata koji isto već rade također je produžilo studij. Nekako nemamo osjećaj da nam je diploma sad baš bitna kad već radimo, a diploma ti kao treba da nađeš posao – govori Marko koji studira Ekonomskom fakultetu.

Senioritis je, prepoznala je Maja, možda i posljedica pandemije. 

– Definitivno imam manje motivacije za studij nego na početku, mislim da je to i normalno, ali mislim da je kod mene to posljedica pandemije. Nisam praktički dvije godine bila na fakultetu, ne znam kad sam zadnji put bila u knjižnici, na kavi kod faksa, ne osjećam se kao student, a počela sam i raditi pa mi je sad fakultet samo nešto što obavljam usputno. Jedva čekam da ga se riješim. – iskrena je apsolventica Filozofskog fakulteta.

UOP opisuje neke simptome senioritisa: 

  • nije te više briga za ocjene
  • prestaješ odlaziti na nastavu
  • smatraš da nije važno koliko se trudiš jer će rezultati uvijek biti isti
  • nemaš motivacije da napišeš zadaće i izvršiš ostale jednostavne zadatke poput slanja maila profesoru, iako ranije nisi imao problema s tim
Ako boluješ od ovih simptoma, važno je odmoriti se, ali i poraditi na samodisciplini. Sjeti se zašto studiraš, pročitaj nešto zanimljivo iz svoje struke, prolistaj stare bilješke i sjeti se koliko si daleko dogurao. Manjak motivacije tijekom studija iskuse mnogobrojni studenti i ne trebaš se zbog toga osjećati krivo ni loše, već si dozvoliti pauzu kako bi napunio baterije za nastavak učenja i polaganja ispita. Također, ako te u obavljanju studentskih obaveza koči studentski posao koji ti oduzima previše vremena, razgovaraj s nadređenima i objasni im situaciju.

Ipak, ako ti manjak motivacije i samodiscipline predstavlja veliki teret koji ne možeš prebroditi sam, važno je znati da se uvijek možeš obratiti studentskom savjetovalištu za pomoć. Studentska savjetovališta djeluju na mnogim fakultetima i sveučilišta, a i u sklopu studentskih centara. Također, ovdje možeš pronaći veliki popis udruga i internetskih stranica koje pružaju psihološku pomoć, na ovoj poveznici nalaze se mjesta na kojima u Zagrebu možeš dobiti besplatnu psihološku pomoć, možeš se javiti na ovu besplatnu liniju kako bi s nekim razgovarao o stvarima koje te muče, a ako je situacija kroz koju prolaziš kompleksnije prirode, dobra je ideja i pronaći psihoterapeuta. Velika baza psihoterapeuta nalazi se na poveznici.
FOTO: PEXELS