LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi zakon

Nacrt Zakona o visokom obrazovanju stavljen na javnu raspravu: studentski predstavnici ipak ostaju u fakultetskom vijeću

Unatoč spektakularnom studentskom otporu novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, njime se ne mijenja gotovo ništa za studente.

Unatoč spektakularnom studentskom otporu novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, njime se ne mijenja gotovo ništa za studente.

Nacrt novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti u javnosti, a pogotovo studentskim krugovima, izazvao je popriličan cirkus. 

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objavio je bombastičnu Instagram objavu u kojoj je bilo navedeno kako će studenti ostati bez predstavnika te izgubiti pravo na liječničku pomoć i konzultacije. Svojevremeno je pokrenuta čak i peticija protiv novog Zakona motivirana takvim objavama.

Ipak, Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučio je ući malo dublje u materiju te se time ispostavilo da studenti ne gube nikakva prava novim Nacrtom, jer su ionako već regulirana drugim pravilnicima. Ipak, Studentski zbor Pula napisao je da se, zlu ne trebalo, prava eksplicitno navedu i u novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Proučili smo aktualnu verziju Nacrta, koja je sada stavljena na javnu raspravu.

Unatoč glasinama, studentski predstavnici ostaju članovi fakultetskih vijeća. Ipak, smanjen im je udio: umjesto s 15% prema trenutnom Zakonu, studenti će u vijećima činiti 10%.

Uvedene su i već ranije spominjane promjene u nazivima, te se tako preddiplomski studij u članku 58 sada naziva prijediplomski.

Čini se da su molbe Studentskog zbora Pula oko eksplicitnog navođenja zdravstvene zaštite uslišene, te je tako u članku 78 navedeno:

― Student koji studira u redovitom statusu na sveučilišnom ili stručnom prijediplomskom ili diplomskom studiju, odnosno sveučilišnom integriranom studiju ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, pravo na subvencionirano stanovanje i prehranu, pravo na obavljanje studentskih poslova te pravo na državne stipendije i druge novčane potpore.

Dakle, nema straha. Osim nekoliko kozmetičkih promjena, studentska prava ostaju uglavnom ― ista. Kao veći problem u visokom obrazovanju, dakle, ne postaje zakon, nego to ostaje njegova provedba.

FOTO: UNSPLASH