LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi zakon

Zbor FFZG-a objasnio situaciju: „Novim zakonom ne ukidaju se studentska prava!”

Oko novog Nacrta diglo se puno buke, ali čini se nizašto.

Oko novog Nacrta diglo se puno buke, ali čini se nizašto.

Nakon pobune protiv nacrta novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koja je odjeknula u javnosti, javio se Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu s drugom stranom priče.

Podsjetimo, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u svojoj protestnoj objavi naveo je kako se novim Nacrtom gubi pravo studenata na zdravstvenu skrb u mjestu studiranja, psihološka pomoć i pravo na konzultacije. Stvar je otišla i do Europske studentske organizacije, a pokrenuta je i peticija protiv tog nacrta.

Članovi Zbora FFZG-a razgovarali su sa Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, kako bi detaljnije prošli sporne točke.

Sindikat je naveo kako su sva prava koja su izmijenjena u članku 88 novog nacrta, studentima zajamčena drugim zakonima i propisima ― odnosno, promjena je samo u formi, a prava ostaju ista.

― Nemoguće je zamisliti nastavni proces bez konzultacija, a pravo studenata na konzultacije je jasno definirano statutima sveučilišta. Rad studentskih udruga zagarantiran je Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, dok je pravo studenata na zdravstvenu zaštitu, bilo u mjestu prebivališta ili mjestu boravišta, definirano Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju ― naveli su iz Sindikata.

Dodaju kako će Zakon uskoro ići u javnu raspravu te će tako biti svima dostupan na uvid, te će ga se tako moći detaljnije analizirati. 

― Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu bilo korisnije napraviti adekvatnu analizu postojećih problema i uputiti prijedloge eventualno bolje regulacije ― zaključili su sindikalci.
FOTO: UNSPLASH