LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

Europska studentska organizacija podržala Hrvatski studentski zbor: nacrt novog zakona krši Bolonjski proces

Senat Sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj je sjednici odbacio nacrt novog Zakona, a s nacrtom se ne slažu ni hrvatski studentski predstavnici.

Senat Sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj je sjednici odbacio nacrt novog Zakona, a s nacrtom se ne slažu ni hrvatski studentski predstavnici.

Zajednica europskih studenata (ESU) dala je podršku Hrvatskom studentskom zboru u vidu zaštite prava koja su im prema nacrtu novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju trebala biti oduzeta.

Podsjetimo, u nacrtu novog Zakona predviđeno je, između ostalog, potpuno oduzimanje glasa studentima u izboru dekana, rektora i profesora. Time studenti ostaju bez bilo kakve uloge u izboru akademskih struktura.

Kako je Hrvatski studentski zbor napisao na svom Facebook profilu, traže inkluziju studenata na svim razinama donošenja odluka i njihovog nadzora. U tom smislu, navode da je važno provođenje bolonjskog procesa u obrazovanju u svim njegovim sferama.

Kako dodaju, treba spriječiti državni ili politički pritisak na studentske predstavnike u donošenju odluka. Ovaj problem u Hrvatskoj je nažalost vrlo izražen, o čemu smo nedavno pisali

Senat sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj sjednici 22. ožujka u cijelosti je odbacio sporni nacrtKao polazna točka u stvaranju finalne verzije Zakona prihvaćen je nacrt Povjerenstva Nacionalnoga vijeća za znanost.
FOTO: UNSPLASH