LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novosti u zakonu

Evo što donosi nacrt novog Zakona o obrazovanju: studentima se oduzima pravo glasa, ali dobivaju digitalne diplome

Mandat rektora sada se produžuje na šest godina, ali njegov izbor više ne ovisi o studentima.

Mandat rektora sada se produžuje na šest godina, ali njegov izbor više ne ovisi o studentima.

- Nakon što je prethodni Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju čak devet puta dopunjavan i izmjenjivan, došlo je vrijeme za potpuno novi. Aktualni zakon datira još iz davne 2003. godine, a zadnja dopuna napravljena je 2017.

Jedna od važnijih promjena u novom Zakonu je osnivanje novog tijela - sveučilišnog vijeća. Vijeće će nadzirati provedbu odluka senata i rektora i izvršenje sveučilišnog proračuna, a može pokrenuti i postupak razrješenja rektora. Imat će sedam članova, od kojih će tri imenovati senat sveučilišta, a tri osnivač vijeća.

Mandat rektora se s četiri produžauje na šest godina, a dekan će moći odraditi dva mandata od tri godine.

Pojam visoke škole se ukida, a a ostaju samo veleučilišta. Time se mijenja i titula nakon završetka studija.
― Gledajući taj dio nacrta novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je temeljni zakon u sustavu visokog obrazovanja, sama promjena naziva iz Visoke škole u Veleučilište znači ukidanje ograničenja broja studija koje to Visoko učilište može izvoditi, nastavno rješava se i konfuzija kod ujednačavanja naziva ustanova na engleskom jeziku. Kurikulum se time ne mijenja ― objasnio je promjenu Filip Marinović, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

― Dakako najbitnija promjena u ovom nacrtu Zakona, a s kojom smo posebno zadovoljni jest promjena akademskih naziva. Tako nakon završetka pet godina (3+2) stručni specijalisti postaju stručni magistri uz naznaku struke. Izmjena nam donosi i Prepoznatljivost i usklađenost s europskim prostorom visokog obrazovanja (EHEA), što je svakako veliko priznanje Vijeću i vrlo smo zadovoljni time.

Još jedna promjena u terminologiji je preddiplomski studij, koji bi se prema nacrtu trebao zvati prijediplomski.

Nakon uvođenja digitalnog žiga, diplome bi sada trebale dobiti svoju potpuno digitalnu verziju. Sveučilišta će također sudjelovati u digitalizaciji, jer će biti obavezna voditi elektroničke evidencije svih podataka.

Vjerojatno najkontroverznija odluka koja je predložena je oduzimanje glasa studentima u izboru dekana, rektora i profesora. Iako su i takvi izbori često praćeni nepravilnostima, ima slučajeva u kojima glas studentskog zbora može biti presudan. To se studentima sada planira oduzeti, čime ostaju bez bilo kakve uloge u izboru akademskih struktura.

Druge izmjene su uglavnom administrativne. Nacrt prijedloga Zakona možete pogledati u nastavku.
FOTO: PIXABAY