LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Proceduralni skandal

Nova dekanica EFZG-a izabrana ilegalno? „Predsjednik Studentskog zbora izabrao je predstavnike s ulice”

Nakon što je zatražena smjena predsjednika Studentskog zbora dekan je raspustio Zbor, a ministar Fuchs i rektor Boras potpuno su se oglušili na kršenje zakona.

Nakon što je zatražena smjena predsjednika Studentskog zbora dekan je raspustio Zbor, a ministar Fuchs i rektor Boras potpuno su se oglušili na kršenje zakona.

Izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ 2. ožujka izabrana je za novu dekanicu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izabrana je na mandat od dvije akademske godine.

Nakon prvog izbornog kruga u kojem je bilo četiri kandidata, u drugom krugu bila je izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i prof. dr. sc. Marko Kolaković. Sever Mališ pobijedila je sa 139 glasova, a protukandidat Kolaković dobio je 75 glasova. Dva glasa bila su suzdržana.

Ipak, prema trenutnim informacijama izbori nisu bili regularni, iz čega slijedi da Sever Mališ nije legitimno izabrana dekanica. Naime, do nas je stigao dopis Borisa Rajića, studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu, u kojem je navedeno više nepravilnosti i kršenja zakona u procesu izbora dekanice. Krenimo redom.

1. Marin Ćuk, predsjednik Studentskog zbora, na svoju ruku bira članove Fakultetskog vijeća

25. siječnja 2022. godine na sjednici Studentskog zbora Marin Ćuk samostalno je donio odluku o biranju predstavnika Fakultetskog vijeća, što je protivno Statutu studentskog zbora ― naime, njih bi morao izabrati sam Studentski zbor. Pravobranitelj je u posjedu audiosnimke sjednice kojom se dokazuje ta nepravilnost. Prema Statutu, ne postoji pravni temelj prema kojem bi predsjednik Zbora imao takve ovlasti.
― Prije svega bitno je za naglasiti da su propisi iznimno jasni i nedvosmisleni ― studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće imenuje Studentski zbor. Dakle, cijeli Studentski zbor glasovanjem na sjednici, a ne predsjednik samostalno. Marin Ćuk je napravio upravo to, donio odluku samostalno bez izglasavanja i zbog toga je nevaljana. Ovo nije u sferi rekla-kazala, nego postoje brojni svjedoci pa čak i audio zapis u kojem Marin Ćuk priznaje da je tako donio odluku ― objasnio nam je studentski pravobranitelj.
2. Članovi Zbora i protukandidat na izborima šalju pritužbu tadašnjem dekanu, dekan pere ruke od situacije

28. siječnja 2022, tadašnjem dekanu prof. dr. sc. Jurici Pavičiću članovi Zbora urudžbiraju dopis u kojem ga upozoravaju na kršenje propisa u procesu izbora predstavnika Fakultetskog vijeća, dok 31. siječnja to čini i izv. prof. dr. sc. Tomislav Baković, pročelnik Katedre za trgovinu i međunarodno poslovanje i jedan od kandidata za dekana.

― Eventualni interni prijepori članova Studentskog zbora EFZG nisu i ne mogu biti u nadležnosti Fakulteta niti Fakultetskog vijeća u širem sastavu te se trebaju razrješavati na razini Studentskog zbora ― naveo je dekan u odgovoru e-mailom.

Dakle, dekan je znao za nepravilnosti, ali ih je odlučio ignorirati. Rajić smatra da je to puno veći problem od samog izbora:
― Puno veći problem nastaje u trenutku kad dekan priznaje takvo imenovanje. Dekan je dužan osigurati zakonitost rada Studentskog zbora i cijelog fakulteta i stoga je nedopustivo da je dekan to imenovanje smatrao valjanim, pogotovo nakon što je više puta bio upozoren na okolnosti pod kojima je to imenovanje učinjeno ― objašnjava Rajić.
3. Tajnica ne želi pravobranitelju pokazati statut Studentskog zbora, iako je po zakonu dužna to učiniti

31. siječnja Ured pravobranitelja poslao je e-mail Martini Levačić, tajnici EFZG-a, s molbom da mu se dostavi statut Studentskog zbora. Tajnica to nije učinila, čime je prekršila Zakon o pravu na pristup informacijama. 

4. Studentski zbor želi smijeniti Ćuka, nakon čega dekan raspušta Zbor

7. veljače 19 članova Studentskog zbora pokrenulo je inicijativu za smjenom predsjednika Zbora Marina Ćuka. Pravobranitelj Rajić u dopisu navodi kako je inicijativa ispunila sve pravne pretpostavke. Inicijativom se trebala poništiti i odluka o imenovanju predstavnika Fakultetskog vijeća. 

Ćuk je trebao biti smijenjen zbog kršenja odredbi statuta Studentskog zbora, prekoračenja ovlasti i narušavanja ugleda Studentskog zbora i Fakulteta, a trebala se sazvati i izvanredna sjednica Zbora.

Inicijativa je spriječena 11. veljače, kada je dekan Pavičić raspustio Studentski zbor zajedno s bivšim rektorom Damirom Borasom. Kao razlog su navedeni nefunkcionalnost Studentskog zbora, narušeni međuljudski odnosi unutar Studentskog zbora te prouzročena šteta za ugled Studentskog zbora i Fakulteta.

Kako u dopisu navodi Rajić, osim što su navedeni razlozi besmisleni, postojali su već od 28. siječnja ― a zbor je raspušten tek 11. veljače. Time se dovode u pitanje dekanovi motivi za ovakvu odluku, odnosno, nije teško doći do zaključka da je dekan odlučio raspustiti Zbor tek kad je uvidio realnu opasnost da Zbor postigne svoje ciljeve.

5. Izbori su provedeni unatoč pritužbama i neregularnostima, Ćuk ostaje na mjestu predsjednika Zbora

Iako je čitav niz navedenih problema dojavljen (sada bivšem) rektoru Borasu i ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, nadležni se nisu oglasili i izbori su provedeni. U timu novog rektora Stjepana Lakušića dosadašnji dekan Jurica Pavičić postat će prorektor, a Sanja Sever Mališ dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Pravobranitelj je potpuno siguran da su izbori bili nelegalni i nelegitimni.
― Ovakve situacije su posebno zabrinjavajuće kad se uzme u obzir da su upravo studentski glasovi mogli i vrlo vjerojatno jesu bili odlučujući. S obzirom na to, izbor dekana koji je proveden uz sudjelovanje takvih nepropisno imenovanih predstavnika studenata sasvim sigurno nije legitiman ili legalan. U slučaju da Senat Sveučilišta potvrdi izbor, s čime se postupak završava i dekan se službeno smatra izabranim, ne bih se niti najmanje iznenadio kad bi sve ovo završilo pred sudom koji bi bez puno dileme poništio izbor za dekana ― zaključuje naš sugovornik.
Kontaktirali smo predsjednika Zbora Marina Ćuka za objašnjenje, ali do trenutka objave ovog članka nismo dobili odgovor.
FOTO: PIXABAY, FACEBOOK / MARIN ĆUK