LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sporni nacrt

Studentski zbor Pula traži da se u novom nacrtu Zakona eksplicitno navedu studentska prava

Iako iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja kažu da su sva studentska prava regulirana drugim zakonima, iz SZPU zahtijevaju njihovo eksplicitno navođenje u Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Iako iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja kažu da su sva studentska prava regulirana drugim zakonima, iz SZPU zahtijevaju njihovo eksplicitno navođenje u Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Ne prestaje polemika oko novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Kako navodi Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, prema novom Nacrtu studenti bi ostali bez pristupa liječnicima opće prakse, psihološkoj pomoći i konzultacijama. Tako su pokrenuli i peticiju protiv njega, koju je potpisalo preko 14 tisuća ljudi.

Ipak, Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu razvovarao je s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja. Njihov zaključak je bio da studentima nijedno od navedenih prava neće biti oduzeto jer su regulirana drugim zakonima i propisima, te su iz Sindikata ustvrdili da Zbor Sveučilišta u zagrebu nepotrebno diže paniku.

Ipak, Studentski zbor Pula objavio je kako usvaja mišljenje Hrvatskog studentskog zbora, te traže eksplicitno navođenje studentskih prava u novom nacrtu.

Prava za koja traže da se navedu su ona na psihološku pomoć, zdravstvenu zaštitu, konzultacije i mentorski rad te sudjelovanje studenata u studentskim organizacijama.

Također, traže zakonsko reguliranje apsolventske godine, kao i studentsko zastupništvo u svim akademskim tijelima od minimalno 15%. Pravo na veto i slobodnu akademsku godinu također su navedeni u zahtjevima.

SZPU je dodao i nekoliko prijedloga za poboljšanje studentskog standarda. Jedan od njih je pravilnik o studentskoj prehrani, kojim bi se studentima omogućila raznovrsnija prehrana. Od zakonskih akata, traže uvođenje pravilnika o studentskom standardu te zaštitu autonomije studentskih predstavnika kroz Zakon o Studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.
FOTO: UNSPLASH