LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Crkva i obrazovanje

Američka savezna država donijela zakon o postavljanju Deset zapovijedi u škole i na fakultete

Louisiana je postala prva država koja zahtijeva prikaz Deset Božjih zapovijedi u svim školskim učionicama, uključujući vrtiće i sveučilišta.

Louisiana je postala prva država koja zahtijeva prikaz Deset Božjih zapovijedi u svim školskim učionicama, uključujući vrtiće i sveučilišta.

Američka sazvana država Louisiana jučer je postala prva u državi koja traži da Deset Božjih zapovijedi bude prikazano u svakoj školskoj učionici, prenosi AP. Zakon koji je donesen u srijedu zahtijeva da se poster s Deset zapovijedi postavi u „velikom, lako čitljivom fontu“ u sve javne učionice u Louisiani, uključujući i vrtiće te sveučilišta koje financira država.
 

Ako želite poštivati ​​vladavinu zakona, morate krenuti od izvornog zakonodavca, a to je bio Mojsije koji je dobio zapovijedi od Boga“, rekao je republikanski guverner Jeff Landry, koji je potpisao zakon.


Prema Zakonu, posteri moraju biti veličine najmanje 28 x 35,5 centimetara, a bit će upareni s „kontekstualnom izjavom“ od četiri odlomka koja opisuje kako su Deset zapovijedi „bile istaknuti dio američkog javnog obrazovanja gotovo tri stoljeća“.

Nova školska pucnjava u SAD-u: četvero mrtvih i najmanje devet ozlijeđenih


Posteri bi trebali biti postavljeni u učionicama do početka 2025. godine, a zakon navodi da se za provedbu istih neće koristiti državna sredstva već bi bili financirani donacijama.

Protivnici ovog pothvata doveli su u pitanje ustavnost zakona i obećali da će ga osporiti na sudu, dok su skupine za građanska prava priopćile da zakon krši separaciju crkve od države i da je „očigledno neustavan“. Slične prijedloge zakona koji traže isticanje Deset Božjih zapovijedi u učionicama predložile su i druge savezne države, uključujući Teksas, Oklahomu i Utah. Međutim, uz prijetnje pravnim sukobima oko ustavnosti takvih mjera, nijedna država osim Louisiane nije uspjela i donijeti te zakone.

Novi trendovi u zaštiti američkih školaraca od školskih pucnjava


IZVOR: AP
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA