LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski poslovi

Porast minimalne studentske satnice: kada ga možete očekivati?

Porastom minimalne plaće u Hrvatskoj koji se očekuje početkom iduće godine, nazire se i porast minimalne studentske satnice.

Porastom minimalne plaće u Hrvatskoj koji se očekuje početkom iduće godine, nazire se i porast minimalne studentske satnice.

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu najavio je porast minimalne studentske satnice u idućoj godini. Naime, od 1. siječnja 2024. godine rast će minimalna plaća u Hrvatskoj, a idući se tjedan očekuje sastanak povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o postotku povećanja minimalne plaće.

Trenutno nije poznato koliko će porasti minimalna plaća, ali prema Zboru, prijedlog je povećanja od 8 posto do najviše 27 posto. 
Studentska satnica
 

Zakonom o obavljanju studentskih poslova propisano je da se računa tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160. Što bi značilo da se studentska satnica povećava automatski nakon što se poveća i minimalna plaća u državi. – stoji u objavi Zbora.


Minimalna studentska satnica u 2023. godini iznosi 4,38 eura neto u radnim danima te 6,57 eura za rad nedjeljom, blagdanima i noćni rad.
 

Nakon što Vlada donese službenu odluku o povećanju minimalne plaće u državi, ministar obrazovanja, propisuje Zakon te donosi zasebnu odluku o minimalnoj studentskoj satnici za nadolazeću godinu. – objašnjavaju iz Zbora.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA