LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijatelji životinja

Nova godina bez uznemiravanja: veća kontrola prodaje i upotrebe pirotehnike, laserski show umjesto vatrometa

Mole se građani da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale te da ne koriste pirotehniku jer je opasna za ljude, a može biti i smrtonosna za životinje.

Mole se građani da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale te da ne koriste pirotehniku jer je opasna za ljude, a može biti i smrtonosna za životinje.

Približavamo se kraju još jedne godine, a Prijatelji životinja podsjećaju da je uporaba pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca kada je dopuštena samo njena prodaja. Također, podsjećaju kako je uporaba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tijekom cijele godine.
 

„Prethodnih godina smo unatoč zakonskoj zabrani gotovo svakodnevno zaprimali pritužbe građana vezano za ispucavanje petardi i ostale zabranjene pirotehnike. Čim započne prodaja pirotehnike kreće i pucnjava iako je to tada još zabranjeno.“, istaknuli su iz udruge Prijatelji životinja.


Zamolili su građane da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale te da ne koriste pirotehniku jer je opasna za ljude, a može biti i smrtonosna za životinje.
 


VEZANO: Hrvatski gradovi odustaju od vatrometa: pet friendly novogodišnja proslava


 

Američka savezna država donijela zakon o postavljanju Deset zapovijedi u škole i na fakultete


Traže veću kontrolu prodaje i uporabe


Pisali su Ministarstvu unutarnjih poslova sa zamolbom da za veću kontrolu prodaje i uporabe pirotehnike.
 

„Apeliramo da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona“, ističu.

 

Zakonska izmjena dozvoljenog perioda uporabe


Ujedno su zatražili zakonsku izmjenu kako bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njezina uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja odnosno u vrijeme dočeka Nove godine. Sada je to dozvoljeno i 27., 28., 29. i 30. prosinca kada se ništa ne slavi.

Udruga „Prijatelji životinja“ savjetuje kako pomoći smanjenju napuštenih životinja


Ova inicijativa naglašava da novogodišnji vatromet nije nužan niti nezamjenjiv način proslave, posebno ističući negativne učinke poput buke, eksplozija i zagađenja okoliša. Pozivajući druge gradove i općine da slijede ove pozitivne primjere, inicijatori vjeruju da će zajedno stvoriti bolji i ekološki prihvatljiviji način dočeka Nove godine.
 

Laserski show umjesto vatrometa


Neki od gradova koji su se priključili ovoj promjeni su Zagreb, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Varaždin, Dubrovnik, Samobor i Vinkovci. Također, gradovi Čazma i Grubišno Polje planiraju organizirati laserski show umjesto tradicionalnog vatrometa, dok je Grad Opatija novac namijenjen vatrometu donirao za životinje.

Dvanaestogodišnjakinja vozila 170 km/h u majčinom autu


 

„Podsjećamo na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš. Nebrojene životinje, posebno ptice, ali i kućne životinje, stradavaju u novogodišnjoj noći jer im srce otkazuje od straha. Organizacija vatrometa potiče djecu da i ona koriste pirotehniku pa dolazi do stravičnih ozljeda. Nadalje, ljudi koji su osjetljivi na buku teško se nose s iznimno glasnom bukom u novogodišnjoj noći. Osim što uznemiruje ljude i životinje, zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama“, izjavljuju iz udruge Prijatelji životinja.

IZVOR: PRIJATELJI ŽIVOTINJA, PR
FOTO: FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA, PR