LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Maro Alavanja

Maro Alavanja iz Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola: „Komunikacija i odnos s javnošću temeljni su koraci naprijed u razvoju svake organizacije”

Dosadašnju funkciju voditelja Ureda za odnose s javnošću obnašao je Maro Alavanja s kojim smo odlučili popričati o komunikaciji Vijeća sa studentima i nadležnim institucijama.

Dosadašnju funkciju voditelja Ureda za odnose s javnošću obnašao je Maro Alavanja s kojim smo odlučili popričati o komunikaciji Vijeća sa studentima i nadležnim institucijama.

Ured Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola raspisao je prošli tjedan javni poziv i natječaj za pozicije voditelja ureda koji djeluju u sklopu Vijeća, a na koji se mogu prijaviti svi studenti veleučilišta i visokih škola.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola doživjelo je svoj procvat 2012. godine, kada je ponovno oformljeno s ciljem veće aktivnosti i povezanosti sa studentima. Do sada su se uspjeli izboriti za mnoge stvari, među njima i iksice za sve studente privatnih učilišta, zdravstveno osiguranje, ali i organiziranje korisnih manifestacija poput Foruma struke.

Dosadašnju funkciju voditelja Ureda za odnose s javnošću obnašao je Maro Alavanja s kojim smo odlučili popričati o samoj komunikaciji Vijeća sa studentima i nadležnim institucijama.

Primijetili smo kako nastojite biti aktivni preko društvenih mreža.  Smatraš li da ste tako uspjeli doprijeti do većeg broja studenata? Je li to poboljšalo međusobnu komunikaciju i javljaju li se studenti više nego prije? Smatraš li da si uspio pridobiti povjerenje studenata?

Za početak, mediji i studenti često su se tužili na to da studentski predstavnici na odgovornim funkcijama u raznim tijelima jednostavno ne komuniciraju. Budući da Vijeće svojim radom i zalaganjem pokušava ispraviti pogrešne predodžbe o studentskim predstavnicima općenito, komunikacija s javnošću i odnos s javnošću temeljni su koraci naprijed u razvoju svake organizacije. Povratne su informacije odlične i studenti društvene mreže koriste za dobivanje svih potrebnih informacija kojima i mi baratamo.

Kakvu komunikaciju imate s fakultetima i profesorima, bodre li oni vaš rad?

Vijeće dekana veleučilišta i visokih škola RH iznimno cijeni naš rad i uvelike ga podržava. Čak su u jednom trenutku neki članovi predložili da se u Vijeću dekana ugledaju na našu organizacijsku strukturu radi same produktivnosti!

Ministar Ivan Vrdoljak nakon svečane sjednice Vijeća, održane u ožujku, izrazio je zadovoljstvo vašim stajalištem kako studenti žele ostati u Hrvatskoj te vam izrazio potporu u pružanju komunikacija. Jeste li uspjeli ostvariti dijalog s nadležnim ministarstvima ili će se na tome poraditi tek tijekom nove akademske godine?

U više navrata, iz raznih ministarstava dobili smo epitete kao najbolje i najvažnije studentsko predstavničko tijelo. Na početku je bilo skeptičnih, no kako smo gradili sliku o Vijeću kroz projekte, rad s medijima i samim institucijama, vrlo brzo su shvatili da imaju posla s mladim ljudima koji žele malo po malo mijenjati stvari na bolje.

Što smatraš da ste mogli bolje napraviti u kontekstu komunikacija?

Huh, dobro pitanje... Kako smo gotovo sve projekte radili s gotovo 0 kuna, bilo je kašnjenja u nekim praktičnim stvarima, poput izrade plakata, web oglašavanja i sličnog, tako da se tu posao definitivno mogao napraviti bolje. Ipak, otvorili smo svoju bazu novinara iz segmenta obrazovanja iz svih bitnijih redakcija, koji nas prate i smatraju bitnim dionikom, tako da onda eventualne propuste „krpamo” dobrim odnosom s medijima.

FOTO: M.A.