LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Porezni savjeti

Zarada preko studentskog ugovora: Što kada prijeđem 15 000 kn?

Kada shvatite da ćete prijeći 15 000 kuna, prvo trebate s roditeljima provjeriti jesu li vas na svojoj poreznoj kartici za kalendarsku godinu koja je u tijeku naveli kao uzdržavanog člana. Ako nisu ili ako su vas odjavili za kalendarsku godinu u tijeku, ne morate se brinuti oko vraćanja poreza.

Kada shvatite da ćete prijeći 15 000 kuna, prvo trebate s roditeljima provjeriti jesu li vas na svojoj poreznoj kartici za kalendarsku godinu koja je u tijeku naveli kao uzdržavanog člana. Ako nisu ili ako su vas odjavili za kalendarsku godinu u tijeku, ne morate se brinuti oko vraćanja poreza.

Napomena: u lipnju 2022. Ministarstvo financija najavilo je povećanje limita za zaradu studentima koji su porezna olakšica na 24 000 kuna. Više tome pročitajte ovdje i ovdje. Sve ostale informacije u nastavku ovog članka ostaju relevantne.

Tijekom ljeta mnogi studenti odlaze na sezonu, a zarada na sezoni često prelazi nekoliko tisuća kuna. Uz zaradu tijekom godine i stipendije financirane iz privatnih izvora, nije teško zaraditi više od 15 000 kuna, limit koji je bitan studentima koji su roditeljima porezna olakšica. 

Dio Zakona djeluje retroaktivno, a dio ne: što ako ste ove godine zaradili više od 63 tisuće kuna?


Na temelju djeteta kao uzdržavanog člana (a djecom se smatraju i mladi u sustavu obrazovanja i oni koji su iz njega izišli, ali nisu još zaposleni), roditelj ima pravo na osobni odbitak tijekom obračuna plaće. To znači da tijekom godine u kojoj na svojoj poreznoj kartici (PK) ima dijete kao uzdržavanog člana plaća manji porez. 

No, kada student koji je roditelju uzdržavani član prijeđe zaradu od 15 000 kuna, smatra se da više ne može biti uzdržavani član pa je tada potrebno vratiti porez koji se tijekom godine nije odbijao od plaće. Važno je napomenuti da se promatra zarada tijekom jedne kalendarske godine jer se porez na dohodak računa na godišnjoj razini. Dakle, gleda se ono što sjedne na račun od 1. siječnja do 31. prosinca. U limit od 15 000 kuna računa se zarada preko studentskog ugovora, stipendije financirane iz privatnih izvora, zarada preko ugovora o djelu ili autorskog ugovora (bruto iznos), kamate na štednju i ostali primici koji nisu navedeni u Članku 9. Zakona o porezu na dohodak.  

Ministar Marić: Raste limit za studentske zarade, odnosit će se i na ovu godinu


Kada shvatite da ćete prijeći 15 000 kuna, prvo trebate s roditeljima provjeriti jesu li vas na svojoj poreznoj kartici za kalendarsku godinu koja je u tijeku naveli kao uzdržavanog člana. Ako nisu ili ako su vas odjavili za kalendarsku godinu u tijeku, ne morate se brinuti oko vraćanja poreza. Naime, ako vaši roditelji ne koriste poreznu olakšicu, neće imati ni što vratiti ako prijeđete 15 000 kuna.

Sljedeći limit koji vas može brinuti je limit od 63 000 kuna. Ako prijeđete taj iznos tijekom kalendarske godine, sami ćete plaćati porez na dohodak i eventualno prirez, ovisno o mjestu u kojem vam je prebivalište.

Predstavnici studenata sastali se s ministrom financija u vezi povećanja poreznog limita


Ako roditeljima jeste porezna olakšica u kalendarskoj godini, a zaradite više od 15 000 kuna tijekom iste kalendarske godine, roditelji će morati vratiti iznos poreza koji je korišten kao osobni odbitak prilikom obračuna plaće. U tom slučaju postoje dvije mogućnosti:
  • Roditelj vas može odjaviti s porezne kartice početkom iduće godine, tj. ostaviti vas kao poreznu olakšicu tijekom kalendarske godine u kojoj prelazite 15 000 kuna. U tom će slučaju morati vratiti porez za cijelu kalendarsku godinu. 
  • Roditelj vas može odjaviti s porezne kartice usred godine. U tom slučaju vraća porez za one mjesece u kojima ste bili porezna olakšica. 
Za sve upite u vezi poreza Porezna uprava otvorila je uslugu Pišite nam u sklopu koje možete svojoj ispostavi postaviti jednostavna pitanja iz područja poreza i poreznog postupka, o OIB-u, o ePoreznoj te prijaviti porezni prekršaj ili dostaviti pohvale ili pritužbe na rad službenika Porezne uprave.
FOTO: PIXABAY