LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska zarada

Ministar Marić: Raste limit za studentske zarade, odnosit će se i na ovu godinu

Povećava se limit zarade za studente koji su roditeljima porezna olakšica, i to za cijelu 2022. godinu.

Povećava se limit zarade za studente koji su roditeljima porezna olakšica, i to za cijelu 2022. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić na današnjoj je sjednici Vlade govorio o prijedlogu Hrvatskog studentskog zbora o povećanju limita za studente koji su svojim roditeljima porezna olakšica. 
 
VEZANO: 

Podsjetimo, HSZ pokrenuo je inicijativu povećanja limita na 22 500 kuna koju je podržao i Rektorski zbor te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Predstavnici studenata sastali su se i s ministrom te su razgovarali o povećanju limita, a peticiju koju su pokrenuli podržalo je više od 12 000 ljudi.

– Danas smo imali finalni sastanak u Ministarstvu financija na temu povećanja poreznog limita. Na sastanku su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, državni tajnik MZO Ivica Šušak te predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.

Dogovoreno je povećanje poreznog limita s 15.000 kn na 24.000 kn – porezni limit povećava se za 9000 kn. Povećani porezni limit za studenta koji je porezna olakšica roditelja/skrbnika primijenit će se retroaktivno, odnosno i za 2022. Iznos nakon kojeg se oporezuje studentski rad sada iznosi 63.000, dok će ovom promjenom iznositi 72.000 kuna – rekao je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Neven Pintarić u razgovoru za tportal

Ministar Marić na današnjoj je sjednici Vlade rekao Ministarstvo financija predlaže da se limit poveća na 24 000 kuna, a namjera je da se to odnosi i na cijelu 2022. godinu. 

Naime, pojasnio je Marić, 24 tisuće kuna predstavljaju umnožak osnovnog osobnog odbitka, koji iznosi četiri tisuće kuna, s brojem šest.

– Vezano uz inicijativu Studentskog zbora o povećanju limita dozvoljenog prihoda za studente na 22.500 kn u kontekstu zadržavanja porezne olakšice, napravili smo analize i predložili da se limit poveća na 24.000 kn, a namjera je da se to odnosi i na cijelu 2022. – rekao je ministar. 

Inače, sve što studenti ostvare svojim radom po postojećem zakonodavstvu je neoporezivo do iznosa od 63 tisuće kuna. Sad bi taj neoporezivi iznos za studente porastao na 72 tisuće kuna, izjavio je Marić.
 

FOTO: PIXABAY