LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i porezi

Pokrenuta peticija za povećanje limita od 15 000 kuna!

U travnju ove godine HSZ inicirao je pitanje povećanja limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika s 15.000,00 kn na 22.500,00 kn, a sada je pokrenuta i peticija.

U travnju ove godine HSZ inicirao je pitanje povećanja limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika s 15.000,00 kn na 22.500,00 kn, a sada je pokrenuta i peticija.

Hrvatski studentski zbor pokrenuo je peticiju povećanje limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika. Naime, u travnju ove godine HSZ inicirao je pitanje povećanja limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika s 15.000,00 kn na 22.500,00 kn.

Za to je dobio podršku Hrvatsko rektorskog zbora, a Ministarstvo obrazovanja spremno je podržati studente ako se, kako ističu, utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova. Tada će Ministarstvo razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija. 

Iz Hrvatskog studentskog zbora ističu zašto je važno povećanje limita

– U sezoni student ne može odraditi ni puna 2 mjeseca jer će probiti limit od 15.000,00 kuna. Navedeno predstavlja još veći problem kada se uzme u obzir da studenti, uz sezonski rad, često obavljaju jednodnevne poslove, uglavnom nekoliko puta na mjesec.
Studenti s trenutnom minimalnom studentskom satnicom suočavaju se s problemom ograničavanja rada zbog probijanja poreznog limita te smatraju kako je prekoračenje nisko za 2022. godinu. Od uvođenja izračuna minimalne studentske satnice, ista je rasla u iznosu od 36,28% (2018. godine ona je iznosila 21,50 kn, za tekuću godinu ona iznosi 29,30 kn), dok je u isto vrijeme limit za poreznu olakšicu ostao isti.
Situacija je dodatno pogoršana općim poskupljenjem cijena. Studenti se često okreću studentskom radu kao dodatnom izvoru financiranja jer im stipendije i obiteljsko financiranje ne predstavljaju dovoljan prihod za osnovne životne i studentske potrebe.

Peticiju je moguće potpisati na sljedećoj poveznici, a u našoj anketi, koja će biti otvorena još nekoliko dana, možete izraziti i mišljenje o visini poreznih limita za studente. 
 



 
FOTO: PIXABAY