LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o porezu na dohodak

Dio Zakona djeluje retroaktivno, a dio ne: što ako ste ove godine zaradili više od 63 tisuće kuna?

Neki su računali da će u ovoj godini novi dio Zakona vezan uz oporezivanje primitaka vrijediti i za 2022. godinu te su već prešli iznos od 63 tisuće kuna. 

Neki su računali da će u ovoj godini novi dio Zakona vezan uz oporezivanje primitaka vrijediti i za 2022. godinu te su već prešli iznos od 63 tisuće kuna. 

Sukladno izmjenama Zakona o porezu na dohodak, povećat će se iznos primitaka koji fizička osoba može ostvariti, a da se pritom i dalje smatra uzdržavanim članom. 

Prvo zlato s Europskih sveučilišnih igara stiglo u džudu. Studenti briljirali i u kickboxingu


Ta ranije najavljena promjena posebno se tiče studenata i učenika koji će umjesto 15 tisuća kuna od sada moći zaraditi 24 tisuće kuna, a da njihovi roditelji/skrbnici ne izgube pravo na poreznu olakšicu. Važno je naglasiti da taj dio Zakona djeluje retroaktivno, odnosno novoizglasani limit vrijedi i za tekuću, 2022. godinu. U praksi to znači da ako je student, primjerice, u ovoj godini zaradio više od 15 tisuća kuna, njegov roditelj i dalje ostvaruje poreznu olakšicu.

Riječki studenti predstavili svoje inovativno plovilo „Vilson”


Ipak, neugodno iznenađenje predstavlja iznos do kojeg primici koje student ostvari radom preko učeničkih i studentskih udruga ne podliježu oporezivanju. Iako nigdje nije bilo posebno naglašeno, ta izmjena neće djelovati retroaktivno. Neki su već računali da će u ovoj godini spomenuti dio Zakona vrijediti i za 2022. godinu te su već prešli iznos od 63 tisuće kuna. 

Studenti koji u 2022. ostvare više od 63 000 kn primitaka godišnje na osnovu rada preko učeničkih i studentskih udruga imat će obvezu plaćanja poreza na dohodak, dok će u 2023. biti obveznici poreza na dohodak kada ostvare više od 72 000 kn tih primitaka – stoji na stranicama Porezne uprave.

IZVOR: POREZNA UPRAVA
FOTO: UNSPLASH