LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financije

Korak bliže službenom povećanju limita: izmjene Zakona o porezu na dohodak puštene u javnu raspravu

Do stupanja novog Zakona o porezu na dohodak na snagu proći će još nekoliko mjeseci, no prema najavama bivšeg ministra, novi limit od 24 000 kuna odnosit će se i na 2022. godinu.

Do stupanja novog Zakona o porezu na dohodak na snagu proći će još nekoliko mjeseci, no prema najavama bivšeg ministra, novi limit od 24 000 kuna odnosit će se i na 2022. godinu.

Bivši ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade 30. lipnja govorio je o prijedlogu Hrvatskog studentskog zbora o povećanju limita za studente koji su svojim roditeljima porezna olakšica. Ministarstvo je predložilo da se limit poveća na 24 000 kuna, a namjera je da se to odnosi i na cijelu 2022. godinu. 

Ministarstvo financija sada je u javnu raspravu pustilo nacrt Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, kojim se i određuje iznos zarade za uzdržavane članove, u što spadaju i studenti. 
 
VEZANO: Ja porezni obveznik – što kad diplomiram?

Tako se, navodi Ministarstvo, novim Prijedlogom zakona predlaže povećanje iznosa do kojeg se neka osoba može smatrati uzdržavanim članom. Navedeni iznos povećava se na način da se određuje u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka (4000 kuna), odnosno godišnje 24 000 kuna. Povećanjem iznosa primitaka koje fizička osoba može ostvariti na godišnjoj razini kako bi se mogla smatrati uzdržavanim članom, uzdržavateljima i uzdržavanim članovima povećava se raspoloživi dohodak. Shodno tome, piše Ministarstvo, izvršit će se i prilagodba iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak, s 15 000 kuna na 24 000 kuna.

– Predloženim izmjenama prvenstveno se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada. Ujedno, budući da je unazad nekoliko godina uočena potreba za radnicima na domaćem tržištu rada osobito u djelatnostima vezanima za turizam u vrijeme turističke sezone, kroz rad studenata privremeno i djelomično bi se riješio taj sve izraženiji problem. Većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila bi se potreba za stranom radnom snagom. – stoji u obrazloženju Ministarstva.

Ipak, do stupanja tog zakona na snagu proći će još nekoliko mjeseci jer ga tek trebaju potvrditi Vlada i Sabor, a Sabor je na ljetnoj stanci do rujna. No, važno je imati na umu da je bivši ministar Marić u lipnju najavio da će se te izmjene primjenjivati i na studentske zarade tijekom cijele 2022. godine, što znači da će roditelji studenata koji sada rade u sezoni u veljači, kada se bude svodila porezna godina, moći računati na puni odbitak za svoje dijete koje zaradi do 24 000 kuna. 

Javnom savjetovanju moguće je pristupiti na poveznici.

FOTO: UNSPLASH