LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nesvakidašnje ovisnosti

Naizgled bezazlena zabava može uništiti život

Danas se susrećemo s mnogo različitih ovisnosti i ponekad nam je teško zamisliti da bi nam, na prvi pogled nešto zabavno, moglo uništiti život.

Danas se susrećemo s mnogo različitih ovisnosti i ponekad nam je teško zamisliti da bi nam, na prvi pogled nešto zabavno, moglo uništiti život.

Kada je riječ o ovisnosti uglavnom se govori o alkoholu, cigaretama, drogi i drugim opijatima koji uništavaju živote. S druge strane, postoje različiti poremećaji u ponašanju koji jednako nepovoljno mogu utjecati na život. Itekako su prisutni zbog čega je važno govoriti o njihovim posljedicama.

Ovisnost o igrama na sreću

Iako se čini kao da je riječ o bezopasnoj zabavi, igre na sreću (kockanje ili klađenje) mogu vam uništiti život, a da toga niste svjesni. Dobivanje i pobjeđivanje stvara osjećaj superiornosti koji potiče želju za većim dobicima i traženjem uspješne tehnike za pobjedom. Na taj način igre na sreću potpuno zaokupljuju mentalno stanje i ljudi nesvjesno padaju u mrežu prividnog uspjeha.

Prvo se javlja želja za još većim dobicima, a kada igrača „sreća napusti“ tješi se kako je to samo privremeno i nastavlja dalje igrati. Igre na sreću im postaju život i javlja se očaj koji tjera osobu da dođe do novca na ilegalan način. Dolazi do gubitka društvenog statusa i ugleda, povlačenja iz društvenog života i mržnje prema drugima.

Također, ovakve igre uzrokuju različite psihološke posljedice. Javlja se depresija, anksioznost, tjeskoba, agresivno ponašanje i krivnja koji nerijetko dovode do pokušaja samoubojstva. Liječenje se provodi kroz individualnu ili grupnu psihoterapiju (Anonimni kockari, savjetovališta za kockare i slično) uz metode samopomoći. Nastoji se pomoći ovisniku da prihvati problem, promijeni pogrešna vjerovanja i prihvati nove modele ponašanja.

Ovisnost o videoigrama

U suvremenom je dobu internet široko rasprostranjen i teško možemo išta obaviti bez njega. Premda ima mnoge prednosti, korisnici često neprimjetno izgube kontrolu nad njim. Ovisničkim ponašanjem se smatra pretjerano korištenje interneta koje narušava psihičko i/ili fizičko zdravlje te uzrokuje asocijalno ponašanje.

Postoji nekoliko vrsta ovisnosti o internetu od kojih je ovisnost o videoigrama najzastupljenija. Iako videoigre najviše utječu na djecu i mlade, nerijetko odrasle osobe postaju zarobljenici virtualnog svijeta. Video igre vrlo su stimulativne i svojim sadržajem zadobivaju pažnju pa povremena zabava prelazi u pogubnu naviku.

Dolazi do zanemarivanja osnovnih fizičkih potreba, izbjegavanja obitelji i prijatelja, smanjenja učinkovitosti u školi ili na poslu. Osobe postaju nemirne, razdražljive i agresivne ako ne mogu pristupiti videoigrama. Kroz terapiju ovisnici uče kako odgovorno i realno koristiti tehnologiju bez neželjenih posljedica. Također, uče kako razvijati svoje sposobnosti i socijalne vještine u stvarnom svijetu.

Ovisnost o šopingu

Gotovo svi mi volimo kupovati i odlično se osjećamo kada kupimo nešto što nam se sviđa ili naiđemo na sniženje. Sve je to prihvatljivo dok ne nagomilamo dugove, grižnju savjesti i hrpu stvari koje ne koristimo, ali svejedno nastavljamo kupovati. Tada je riječ o psihičkom poremećaju, odnosno ovisnosti čije posljedice negativno utječu na naš život. Iako ovaj problem najviše zahvaća žene, ni snažniji spol nije imun.

Nezadovoljstvo zbog potrošenog novca, šopinholičari umanjuju daljnjim kupovanjem. Na taj način se neprestano vrte u krug i ne mogu pronaći izlaz. Dolazi do ozbiljnih financijskih problema zbog čega traže novac na ilegalan način, udaljuju se od svojih bližnjih i skrivaju ono što kupuju.

Javlja se depresija, anksioznost, agresivnost te nemogućnost obavljanja svakodnevnih obaveza, a oni ne žele priznati da imaju problem i odbijaju pomoć. Liječenje se odvija kroz psihoterapiju pomoću koje osoba postaje svjesna svojeg problema te uči kako kontrolirati želju za kupovinom. Pritom im je izrazito važna podrška obitelji i prijatelja.

FOTO: FLICKR