LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Žurke bez harmonike"

VIDEO: Upečatljive skladbe iz horor filmova

Neovisno o tome podržavate li ideju obilježavanja Noći vještica ili ne, zasigurno mnogi od vas vole hororce pa u nastavku poslušajte listu najstrašnijih „soundtrackova“ iz horor filmova.

Neovisno o tome podržavate li ideju obilježavanja Noći vještica ili ne, zasigurno mnogi od vas vole hororce pa u nastavku poslušajte listu najstrašnijih „soundtrackova“ iz horor filmova.

Dok neki raspravljaju o tome je li Halloween sotonski projekt, produkt zločestog kapitalizma, bogohuljenje ili pak neizostavna prilika za slavlje, mi vas nećemo zamarati time, već ćemo se usredotočiti na glazbu. Činjenica je da je Noć vještica mnogima povod da pogledaju neki dobar hororac. Ovih dana liste filmova koje morate pogledati pršte na sve strane, a mi ćemo se posvetiti onom glazbenom dijelu i izdvojiti pjesme koje su bile najupečatljivije u pojedinim hororcima i psihološkim trilerima.

Tubular Bells (Egzorcist)

Jedan od najpoznatijih filmova svih vremena, Egzorcist (The Exorcist), nosi i dan-danas titulu jednog od najstrašnijih filmova svih vremena, iako je snimljen 1973. godine Film je napravljen po noveli iz 1971. koju je napisao William Peter Blatty, a film je režirao William Friedkin. Što se tiče pjesme iz filma Tubular Bells, ona je dio debitantskog albuma Mikea Oldfielda u njegovoj solo karijeri i smatra se pretečom čitavog new age pokreta. Sam Mike rekao je kako ovaj album progresivne glazbe ne bi ni nastao da nije bilo utjecaja droge, a album mu je prodan u 16 milijuna naklada. Pjesma je ostala nezaobilazan dio mnogih emisija i Halloween partyja

Psycho (Psiho)

Legendarna skladba legendarnog skladatelja u još legendarnijem filmu. Psycho možda ne može svojim efektima biti toliko zastrašujuć poput nekih suvremenijih filmova, no ovaj psihološki triler s elementima horora svakako zaslužuje svoje mjesto među najboljim filmovima svih vremena. Redatelj je filma Alfred Hitchcock, a glavne uloge imaju Anthony Perkins, koji glumi serijskog ubojicu, te Janet Leigh. Glazbu u filmu potpisuje Bernard Herrmann, koji je radio glazbu i za filmove Građanin Kane (Citizen Kane), Taksist, pa čak i za film Bitka na Neretvi (u verziji za englesko govorno područje). Zanimljivo je da bez njega u Psychu ne bi bilo glazbe u jednom od najpoznatijih momenata u povijesti. Riječ je o sceni ubojstva pod tušem, koja je zahvaljujući nasilnom zvuku violina još napetija. 

Halloween (Noć vještica)

Film Noć vještica (Halloween) izašao je 1978. i svojevremeno tjerao publiku iz kina koliko je mnogima bio strašan. Ostvario je nevjerojatan uspjeh zaradivši preko 40 milijuna dolara, a budžet filma iznosio je enormno malih 320 tisuća dolara. Redatelj je filma John Carpenter, koji je i ujedno autor glazbe koja se pojavljuje u filmu. 

Dawn of the Dead (Zora živih mrtvaca)

Film Zombi, poznat kao i Dawn of the Dead, djelo je američko-kanadskog redatelja Georgea A. Romera iz 1978. godine Nastavak je na film Living Dead. Za glazbu je u filmu, osim talijanskog redatelja Daria Argenta, bila zadužena i talijanska progresivna grupa Goblin.

Hellraiser (Gospodari pakla)

Gospodari pakla (Hellraiser) uradak je Clivea Bakera iz 1987. godine Snimljen je prema Bakerovoj noveli Hellbond Heart te je vrlo brzo uspio zaraditi kultni status. Za glazbenu pozadinu u filmu zaslužna je engleska eksperimentalna grupa Coil.

FOTO: FLICKR