LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za sve kuhare i polukuhare

Što koji začin uopće radi i koji su vam najkorisniji?

Dodavanje pravih začina može poboljšati ili spasiti svako jelo.

Dodavanje pravih začina može poboljšati ili spasiti svako jelo.

Koji su začini za koje jelo i koji su esencijalni za vašu kuhinju? U kojem se jelu koristi ružmarin ili kumin? Kakav će okus dati vašem jelu? Bolje se upoznajte sa začinima i kuhajte pa i jedite ukusnija jela.


Kada dodati začine u jelo?

 

Dodavanje pravih začina može poboljšati ili spasiti svako jelo. Najbolje ih je dodati salatama, paštetama od svježeg sira, hladnim umacima sat vremena prije posluživanja. To daje eteričnim uljima dovoljno vremena da se otope i pomiješaju. Kod kuhanja, prženja i pečenja začini se dodaju u hranu nekoliko minuta prije kuhanja. To omogućuje aromi da se zadrži.


Koji su začini najvažniji za vašu kuhinju i u što se stavljaju?

 

Ružmarin

 

Ružmarin ima kiselkastu, drvenastu, toplu i blago balzamičnu aromu. Glavni je sastojak marinada, a može se koristiti i za poboljšanje okusa juha i umaka. Često se koristi i u pripremi jela s roštilja, mesa i krumpira.
 

Kumin


Kumin ima toplu, zemljanu, začinjenu te blago oštru i orašastu aromu. Vrlo je zastupljen u indijskoj, meksičkoj i afričkoj kuhinji. Najviše se koristi u curryju, ali je i čest sastojak u mješavinama začina.

 

Češnjak u prahu


Češnjak u prahu ima trpku, oštru i blago orašastu aromu. Često se koristi u slanim jelima. Poboljšava okus kruha, curryja, začina, ali i ribe.

 

Origano

 

Origano ima gorak i blago oštar miris i aromu, a neizbježan je u talijanskoj kuhinji. Daje odličan okus jelima od rajčice, tjestenini, pizzama, juhama, preljevima za salatu i umacima na bazi vrhnja. Također se često koristi u grčkoj i turskoj kuhinji.

 

Kajenski papar

 

Kajenski papar razlikuje se od običnog papra po okusu i boji. Crvena boja i začinjena i oštra aroma dolaze od kajenske paprike, začina na bazi crvene paprike. Najčešće se koristi u ljutim umacima i varivima, začinjenim jelima. Najviše se koristi u indijskoj kuhinji.

 

Crni papar

 

Toplog i oštrog, začinjenog mirisa, crni papar široko se koristi u pripremi svih jela. Talijani ga posebno koriste u pripremi bijelih i kremastih umaka. Njime se možete koristiti i kako biste obogatili okus salata, marinada i raznih variva.


Bosiljak

 

Bosiljak ima slatku, ali blago paprenu i mentastu aromu. Najbolje se kombinira s jelima i umacima na bazi rajčice, a najčešće se koristi u francuskoj, mediteranskoj i talijanskoj kuhinji. Daje jako ukusan okus preljevima za salatu i juhama.


Curry

 

Curry je mješavina slatkih i slanih začina kao što su korijander, kurkuma, cimet, klinčići i lovor. Ljutkasta, oštra aroma daje bogat okus jelu, a može se koristiti u pripremi umaka, variva i curryja.


Kurkuma

 

Kurkuma je ljuti začin žute boje koji jelima daje zlatnu nijansu. Daje novu aromu umacima, salatama, omletima, mesu i juhama. Njezina posebna aroma potiče apetit.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA