FOTO: Svijetla budućnost gastronomije, mladi kuhari pokazali svoje umijeće
„Natjecanje je bilo u znaku slobode i kulinarske umjetnosti, a naš cilj je pripremiti ih da postanu svjetski chefovi, spremni odgovoriti na želje svakog gosta.”
„Natjecanje je bilo u znaku slobode i kulinarske umjetnosti, a naš cilj je pripremiti ih da postanu svjetski chefovi, spremni odgovoriti na želje svakog gosta.”
Varaždin je sredinom travnja postao kulinarsko središte sjeverne Hrvatske zahvaljujući dvodnevnoj manifestaciji „Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.“, koja je okupila učenike osnovnih i srednjih škola, mentore, profesionalne kuhare te lokalne proizvođače. Riječ je o događaju koji već 17 godina uspješno povezuje obrazovanje, gastronomiju i poljoprivredu s ciljem promocije autohtonih proizvoda i poticanja interesa mladih za kulinarsku struku.
Ovogodišnja manifestacija održana je u organizaciji Gospodarske škole Varaždin, Udruge kuhara Varaždinske županije i Županijskog saveza poljoprivrednih udruga. Manifestacija je održana u tjednu obilježavanja Dana zaštićenih europskih proizvoda, čime se dodatno naglasila važnost očuvanja domaće gastronomske i poljoprivredne tradicije. Učenici su se natjecali u pripremi cjelovitih menija koristeći zadane namirnice – Varaždinsko zelje, heljdinu kašu, ludbreški i Varaždinsko bučino ulje – proizvode s oznakama izvornosti koji su postali zaštitni znak županije. U pripremi jela – od predjela do deserta – natjecatelji su pokazali visoku razinu znanja, vještina i kreativnosti.
„I ove godine naglasak je stavljen na zaštićene proizvode Varaždinske županije, među kojima su Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, heljdina kaša, Zagorski bagremov med, meso crne slavonske svinje i zagorske mlince”, priopćeno je iz Varaždinske županije.
Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je manifestaciju, istaknuvši važnost očuvanja lokalnih proizvoda i uloge mladih u njihovoj promociji.
„Ti proizvodi nisu samo prehrambeni artikli – oni predstavljaju naš identitet, našu povijest i našu budućnost. Važno je da upravo mladi, učenici koji danas ovdje sudjeluju, prepoznaju njihovu vrijednost te postanu njihovi budući promotori i čuvari”, rekla je zamjenica Zagorec.
Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk naglasila je vrijednost projekta za očuvanje gastronomske baštine, dok je predsjednica Udruge kuhara Varaždinske županije Ljiljana Sedlanić izrazila zadovoljstvo uključivanjem i osnovnoškolaca, čime se dodatno razvija interes za kulinarstvo među mlađim generacijama.
„Vjerujem da, uz ovakve projekte i entuzijazam mladih, naši će se tradicijski proizvodi nastaviti prenositi s generacije na generaciju i nikada neće biti zaboravljeni”, kazala je Cafuk.
Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen istaknula je kako je škola ponosna što učenici upravo u njezinim prostorima imaju priliku razvijati svoje vještine na ovakvom natjecanju, učeći o važnosti domaćih namirnica i istovremeno se pripremajući za buduće karijere u gastronomiji.
„Zlatna Nimfa ove se godine odvija upravo u školi gdje odgajamo i obrazujemo buduće kuhare. Učenici su dobili zaštićene proizvode, a uz mentorstvo su ih kreativno kombinirali i prezentirali. Natjecanje je bilo u znaku slobode i kulinarske umjetnosti, a naš cilj je pripremiti ih da postanu svjetski chefovi, spremni odgovoriti na želje svakog gosta”, kazala je ravnateljica.
Manifestacija je 15. i 16. travnja okupila dvanaest timova srednjoškolaca, kojima su podršku pružali učenici osnovnih škola, nastavnici, profesionalni kuhari i ugostitelji. Sudjelovali su timovi iz Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Arboretum Opeka, SŠ Marčan, SŠ Prelog, kao i iz Hotela Turist, Hotela Varaždin, Hotela Trakošćan, restorana The Family i restorana Bedem, uz podršku Društva osoba s invaliditetom Varaždin.
Prvo mjesto na natjecanju osvojila je ekipa restorana The Family, dok je drugo mjesto osvojila ekipa 2 iz restorana Bedem. Preostale ekipe nagrađene su brončanim medaljama.