LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VAŽNOST SPAVANJA

Šest sati sna i dalje nije dovoljno, evo i zašto

Osobe koje spavaju šest ili manje sati dnevno imaju skoro iste kognitivne sposobnosti kao oni koji su budni 48 sati, a nedostatak sna ne utječe samo na kratkoročno pamćenje, već i na sposobnost koncentracije. 

Osobe koje spavaju šest ili manje sati dnevno imaju skoro iste kognitivne sposobnosti kao oni koji su budni 48 sati, a nedostatak sna ne utječe samo na kratkoročno pamćenje, već i na sposobnost koncentracije. 

Nedostatak sna ozbiljno utječe na kognitivne sposobnosti osobe, otkrili su znanstvenici. Osobe koje spavaju šest ili manje sati dnevno imaju skoro iste kognitivne sposobnosti kao oni koji su budni 48 sati, a nedostatak sna ne utječe samo na kratkoročno pamćenje već i na sposobnost koncentracije. 

Također, može utjecati na emocionalne centre mozga, čineći ih do 60 posto reaktivnijima. To znači da nedovoljno spavanje može spriječiti osobu da obrađuje svoje osjećaje i da reagira na odgovarajući način, kao odrasla osoba.

Hormon grelin, koji nam govori kada smo gladni, povećava se kada ne odemo na spavanje na vrijeme, a razina leptina, hormona koji daje signal sitosti, snižava se. Rad prefrontalnog korteksa, područja u mozgu koje je odgovorno za kontrolu impulsa, također je ozbiljno narušen kada dovoljno ne spavamo, što znači da zbog loše procjene donosimo pogrešne odluke, odnosno, nećemo razmišljati ako potrošimo novac na stvari koje nam nisu potrebne.

Spavanje je, naravno, važno i za izgled. Ono ublažava nastajanje podočnjaka oko očiju i sprečava pojavu nečistoća na licu i starenje kože. Kada ne spavamo dovoljno, naše tijelo otpušta kortizol, hormon stresa. Tako kortizol razgrađuje kolagen, protein koji čini našu kožu glatkom i zategnutom.

Sve ide u korist kvalitetog sna pa je tako i nedavno istraživanje otkrilo kako ljudi koji spavaju manje od šest sati na dan imaju i četiri puta veću šansu da će se prehladiti od onih koji spavaju između sedam i devet sati.

Stoga, imajte na umu da je spavanje ključno za očuvanje zdravlja i dobrog raspoloženja. Osigurajte si dovoljno sna i primijetit ćete kako se vaše tijelo i um osjećaju bolje.
FOTO: UNSPLASH