Neobično podrijetlo hrane
Jeste li se ikada, jedući pržene krumpiriće i unaprijed se žaleći samome sebi kako vam baš i nisu trebali, usput zapitali zašto je njima dodan pridjev francuski?
Jeste li se ikada, jedući pržene krumpiriće i unaprijed se žaleći samome sebi kako vam baš i nisu trebali, usput zapitali zašto je njima dodan pridjev francuski?
Postoji velik broj pitanja koja nas povremeno zaintrigiraju, ali u tom smo trenutku prelijeni ili nemamo vremena pronaći odgovor. Na primjer, sigurno ste se, prilikom gledanja najdražeg filma ili serije, zapitali je li svima dobro poznata američka pita od jabuka zaista američkog podrijetla. U nastavku donosimo odgovor na to, ali i na još 6 neodogovorenih pitanja o podrijetlu svima dobro poznatih namirnica
1. Makaroni i sir
Jedno od najdražih i tipičnih američkih jela nije tako američko. Prvi recept makarona i sira pronađen je u talijanskoj kuharici iz 13. stoljeća.
2. Kroketi
Nekima najdraži prilog iz menze potječe od francuske riječi croquer koja znači hrskati ili krckati. Vremenom se jelo raširilo i prilagodilo podnebljima pa tako kroketi mogu biti punjeni krumpirom, mesom ili ribom.
3. Prženi krumpirići
4. Lisnato tijesto
Iako engleski naziv (danish pastires) implicira da mu je podrijelo dansko, lisnato su tijesto u Dansku zapravo donijeli austrijski pekari.
5. Pita od jabuka
6. Kroasan
Mnogima omiljeni desert kompliciranog imena, koji je netko (nećemo odati tko) pola života nazivao korosanama, prvi je put ispečen u Austriji. Francuska kraljica austrijskog podrijetla, Marija Antoaneta, donijela ih je na dvor gdje se počinju peći u obliku polumjeseca (croissants).
7. Vruća čokolada
Postoji li ljepši način od započinjanja jutra vrućom čokoladom? Postoji jedino ako je taj način trosatno izležavanje u krevetu. U međuvremenu, sljedeći put kada posegnete za vrućom čokoladom iz aparata za kavu, sjetite se da pijete meksički napitak. Meksikanci su kakao u ritualne svrhe miješali s vodom kako bi dobili energiju i moć. Nisu bili daleko od istine, zar ne?