LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UVRSITE IH U RUTINU

Kako se ujutro najlakše razbuditi? Ovo su navike koje mogu pomoći

Kako bi početak dana bio što ugodniji, u obzir treba uzeti pravovremeno ispijanje vode, istezanje, svjetlost u prostoriji te na koncu pravilnu ishranu i kvalitetan san.

Kako bi početak dana bio što ugodniji, u obzir treba uzeti pravovremeno ispijanje vode, istezanje, svjetlost u prostoriji te na koncu pravilnu ishranu i kvalitetan san.

Kada se probudimo često se želimo brzo razbuditi i pripremiti za novi dan. Iako nam je upravo onaj trenutak nakon buđenja najveća tlaka, srećom postoje jednostavni i učinkoviti načini za postizanje osvježavajućeg početka dana. U obzir treba uzeti pravovremeno ispijanje vode, istezanje, svjetlost u prostoriji te na koncu pravilnu ishranu i kvalitetan san.

Uzmite gutljaj, dva vode

Činjenica je da je važno hidratizirati tijelo odmah nakon buđenja, stoga je držanje bočice vode blizu kreveta dobra navika koja vam omogućuje odmah hidratizirati tijelo. Nekoliko gutljaja vode ujutro pružit će vam osvježenje i potaknuti probavu. U slučaju da vam čista voda nije najprivlačnija, možete joj dodati kriške limuna ili krastavca kako biste dobili osvježavajući okus.

Istegnite se

Nakon što popijete vodu vrijeme je za lagano istezanje tijela. To ne znači da morate započeti intenzivan trening ili trčanje već je dovoljno dobro se istegneti i malo razgibati svoje tijelo. Ovaj jednostavan korak pružit će vam energiju i pripremiti tijelo za aktivnosti koje slijede tijekom dana.

Pustite malo svijetlosti

Jutarnje svjetlo može imati značajan utjecaj na našu budnost.  Izlaganje jutarnjem svjetlu može smanjiti razinu hormona melatonina i povećati razinu serotonina, poznatog kao hormon sreće. Naše tijelo ima prirodni cirkadijski ritam pa je idealno da se budimo uz sunčevu svjetlost koja nas obasjava kroz prozor.

Dan započenite zdravim doručkom

Početak dana zdravim doručkom je uistinu nešto posebno, stoga možete unaprijed pripremiti obrok kako biste ujutro uživali u njemu. Odaberite doručak bogat proteinima, vlaknima i mikronutrijentima koji će vam osigurati dovoljno energije za cijeli dan. 

Pametno s kavom

Ako ste ljubitelj kave, trebali biste biti svjesni nekoliko važnih aspekata. Pijenje kave na prazan želudac može imati neželjene učinke jer stimulira povećanu proizvodnju želučane kiseline. Stoga je preporučljivo da popijete kavu tek nakon što ste nešto pojeli kako biste izbjegli moguću žgaravicu ili neugodu. Kava će vam pomoći da se razbudite, ali budite sigurni da je pijete nakon obroka ili uz neki lagani zalogaj.

Spavajte kvalitetno

Važno je napomenuti da kvalitetan san također igra ključnu ulogu u našoj sposobnosti da se lakše razbudimo ujutro, stoga pokušajte uspostaviti redovitu rutinu odlaska na spavanje, čak i tijekom vikenda, kako biste održali stabilan bioritam. Tijelo voli rutinu pa je važno da ustajete i liježete se u slično vrijeme svaki dan.

Sada je vrijeme da neke od ovih savjeta uvrstite u svoju rutinu i uživate u energičnom i produktivnom jutru!
FOTO: UNSPLASH